Net als dat in andere sectoren van de economie het geval is, proberen ook de verschillende internetbrowsers zo veel mogelijk gebruikers aan hun product te koppelen. Meestal gebeurt dat door ons te overtuigen van hun superioriteit. Ze proberen ons wijs te maken dat ze allemaal de snelste en de beste browser zijn, die ook nog eens het minste geheugen van je computer vergt. Maar welke is nu de beste browser?
Friend to me: your brains is like Internet Explorer. Sometimes it works and sometimes it doesn’t.
Me back to her: Usually yelling ERROR, crashes down easily, REEEEEEEEEEAlly slow. “” â“Kennethâ“ (@bucketxx_) November 23, 2017
We houden er niet langer de spanning in: Internet Explorer mag je gewoon vergeten. De oudste onder de browsers is zo traag dat je riskeert om vast te lopen na meer dan een uur surfen. Nochtans heeft Microsoft met IE en Edge zo’n 13% van de internetgebruikers in handen. Mocht je nog tot die groep behoren, dan hebben we een aantal tips. Zo zou je bijvoorbeeld Team Firefox kunnen worden, en bij de 14% van het internet aansluiten die Mozilla mooi vond klinken. Of je kan een échte minderheid vinden en de hordes hardcore-Apple-gebruikers vervoegen door Safari te gebruiken. Zij nemen 6% van het totaal in beslag. Maar het monster van de browsers is toch wel, geen verrassing daar, Google Chrome, met maar liefst 63% van de koek. Indrukwekkend, want Chrome was de allerlaatste internetspeler op de markt, ongeveer tien jaar geleden. Hij verslaat meteen ook alle concurrentie qua snelheid.
Firefox komt terug
Voor Google Chrome op het toneel verscheen, was Mozilla Firefox de koning van het internet, en domineerde die zonder problemen Internet Explorer. Maar zoals in alle domeinen, houdt Google wel van overwicht op alle vlakken, en dus lanceerden ze Chrome om de concurrentie uit te schakelen. Dat was echter buiten Mozilla gerekend, die hun laatste wanhoopsschot op Chrome richtten, met Mozilla 57. En die heeft heel wat kwaliteiten: met een dubbele focus op snelheid én privacybeleid proberen ze bij Mozilla in te spelen op de vraag van bezorgde internetgebruikers. En dat lukt: de laatste Firefox is even vlot als Chrome, en als we de test van La Dernière Heure mogen geloven, ook efficiënter op sommige vlakken. Zo zou het multimediabeheer op Firefox een stuk vlotter gaan dan op Chrome. De moeite om eens te proberen.
Dienstmededeling: die nieuwe Firefox gaat als een zonnetje. Er is geen enkele reden meer om Chrome te gebruiken en Google al je data te geven.
“” Sander S. (@sndrspk) November 23, 2017
Chrome globaal de snelste
Maar zelfs als Firefox Google Chrome kan bijbenen op sommige vlakken, is die laatste superieur bij het laden van Javascript. Hij gebruikt ook een stuk minder geheugen en dus vertraagt de rest van je computer niet, in scherp contrast tot Firefox, die dat probleem wel kent. Firefox vraagt dus gewoon meer van je computer. Kort samegevat: Google Chrome is momenteel de snelste browser, globaal gesproken. Maar als je in een nostalgische bui bent, of je wil snel kunnen jongleren tussen eh … MSN en MySpace of zo, gebruik dan gerust Mozilla Firefox. Die enkele seconden die je potentieel verliest zijn voor de meeste internetgebruikers niet het einde van de wereld. Blijf gewoon weg van Internet Explorer.