Key takeaways
- Europeanen zien de VS nu vooral als een “noodzakelijke partner” in plaats van een “bondgenoot”.
- De verschuiving wordt toegeschreven aan de benadering van de trans-Atlantische betrekkingen door president Donald Trump.
- De meningen over de toekomst van de Europese Unie lopen uiteen: sommigen geloven dat ze kan concurreren met mondiale spelers en anderen voorspellen haar ondergang.
Een recent onderzoek van de European Council on Foreign Relations (ECFR) laat een verschuiving zien in de Europese perceptie van de Verenigde Staten. Het onderzoek, uitgevoerd in 11 EU-landen, Oekraïne, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, geeft aan dat Europeanen de VS nu vooral zien als een “noodzakelijke partner” in plaats van een “bondgenoot”.
Dit gevoel was vooral uitgesproken in traditioneel nauwe bondgenoten van de VS zoals Denemarken, Duitsland en Polen, waar de helft van de respondenten dit standpunt verkondigde. Het onderzoek schrijft deze verschuiving toe aan de benadering van de trans-Atlantische betrekkingen door president Donald Trump, die de nadruk legde op transactionele transacties in plaats van echte alliantieverbintenissen.
Meningen over president Trump
De ECFR-analist Pawel Zerka suggereert dat de Europeanen zich aanpassen door zich pragmatischer op te stellen tegenover de VS. Deze verschuiving in perspectief wordt weerspiegeld door uiteenlopende meningen over president Trump zelf. Terwijl Zuidoost-Europa meer steun toonde voor zijn mogelijke herverkiezing en de gevolgen daarvan voor de wereldvrede, lieten Noord- en West-Europese landen zich overwegend negatief uit.
Toekomst Europese Unie
Het onderzoek belicht ook verschillende perspectieven op de toekomst van de Europese Unie zelf. Een belangrijke groep, de zogenaamde “euro-optimisten”, gelooft dat de EU een machtige kracht is die in staat is om te concurreren met mondiale spelers zoals China en de VS, en voorspelt een blijvende veerkracht voor het blok. Deze mening kwam het meest naar voren in Estland, Denemarken, Oekraïne, Spanje en Portugal. Daarentegen zijn de “europessimisten”, die 22 procent van de respondenten vertegenwoordigen, pessimistischer en zien ze de EU als een machteloos blok dat niet in staat is om de mondiale uitdagingen effectief het hoofd te bieden en uiteindelijk dreigt in te storten.
Ondanks deze verschillende standpunten benadrukt Zerka dat degenen die geloven in de op handen zijnde ondergang van de EU een minderheid blijven, wat wijst op een complex en genuanceerd begrip van de rol van Europa op het wereldtoneel.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!