33 van Europa’s 50 meest door luchtvervuiling getroffen steden liggen in één land: Polen. In Skala, een stad in het zuiden van het land, werden in december waarden opgemeten die hoger liggen dan die van Beijing, ’s werelds op twee na meest dichtbevolkte stad en de officieuze wereldkampioen van de luchtvervuiling.
Polen heeft geen actieplannen inzake ‘groene technologie’ en blijft ook nog sterk afhankelijk van de steenkoolindustrie, waarin 100,000 mensen zijn tewerkgesteld. De regerende partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft beloofd die jobs tegen elke prijs te zullen beschermen.
Niet verwonderlijk dus dat het land Europees kampioen ‘smog’ is, aldus een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
In het land worden met de regelmaat van de klok de door de EU vooropgestelde limieten inzake luchtvervuiling overtreden. In Skala werden in december waarden opgemeten van 979 microgram, 20 keer meer dan de EU-limiet en hoger dan de 737 van de Chinese hoofdstad Beijing.
Luchtvervuiling ook een gevolg van oude verwarmingstoestellen
Polen is dan ook een van de laatste landen in de EU waar nog verwarmingstoestellen (boilers) van de oude generatie in de handel worden verkocht. In Krakau wisselden vorig jaar 4.500 gezinnen zo’n oud toestel in voor een nieuwe, meer ecologische versie, maar desondanks werden in dezelfde periode ook nog eens 13.000 boilers van de oude generatie geïnstalleerd.
In december werd in de Poolse hoofdstad Warschau het openbaar vervoer een dag gratis gemaakt, om nog meer luchtvervuiling tegen te gaan.