Op vijf jaar tijd bloeide de IJslandse toeristische sector helemaal open. Maar deze invasie heeft ook een schaduwkant: de druk op de natuur verhoogt dramatisch.
Sinds de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 kent het toerisme op IJsland een forse groei. Dit jaar zullen 1,7 miljoen toeristen IJsland bezoeken, bijna zes keer meer dan de 330.000 inwoners die het eiland telt. Het toerisme speelde een belangrijke rol in het redden van de IJslandse economie na de crisis van 2008 en zorgde voor veel jobs. Het toerisme is vandaag zelfs rendabeler dan het vissen of de productie van aluminium.
Druk op de natuur
80% van de toeristen bezoekt IJsland omwille van haar ongerepte natuur, maar die lijdt onder de massale aandacht. De exacte impact op de gletsjers, landschappen, vulkanen en lagunes is nog niet gekend, maar experten maken zich zorgen en stellen nu al vast dat er zichtbare effecten zijn.
Ook 75% van de bevolking vindt dat de druk op hun natuur te hoog ligt, volgens een enquête van de IJslandse universiteit en ‘The Islandic Tourist Board’. Zo vinden ze dat de infrastructuur en openbaar vervoer verbeterd moeten worden om alle toeristen op te vangen.
Verantwoord toerisme
De overheid greep onlangs in en richtte samen met natuurbelangengroepen de ‘Tourism Task Force’ op die als doel heeft een verantwoord toerisme te ontwikkelen. Om de fragiele natuur te preserveren is het cruciaal dat toeristen geïnformeerd worden over verantwoordelijk gedrag tijdens hun reis en dat beschermde zones nog beter beveiligd worden. De nieuwe maatregelen bestaan uit betaalde toegang, parkings, afgebakende wandelpaden, publiek sanitair, gelimiteerde campings en de verspreiding van uitgebreide informatie over respect van fauna & flora. (CS)
[media-credit name=”Reykjavik” link=”http://www.flickr.com/photos/stacyherbert/” align=”aligncenter” width=”790″][/media-credit]