Hoe ziet internet eruit in ’s werelds meest geïsoleerde land? m het antwoord op die vraag te kennen, sprak de BBC met een aantal kenners en voormalige inwoners van Noord-Korea. Volgens de BBC-website zijn dit de meest opmerkelijke bevindingen:
-
Elke Noord-Koreaanse website wordt verplicht een code toe te voegen die de naam van “de grote leider” Kim Jong-Un iets groter afdrukt dan de rest van de tekst.
-
In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang bevindt zich één cybercafé (foto).
-
Computers draaien niet op Windows of iOS, maar op Rode Ster. Het systeem werd gemaakt op bevel van Kim Jong-il en is een Linuxvariant die ‘beter correleert met de waarden van het land.’
-
Rode Ster gebruikt een Firefoxvariant als browser: Naenara.
-
De computerkalenders geven niet 2012 aan, maar 101. De Noord-Koreaanse jaartelling begint immers vanaf de geboorte van Kim Il-Sung, de grootvader van huidig leider Kim Jong-Un.
-
Enkel de lokale elite en een selecte groep academici en wetenschappers hebben toegang tot ‘internet’.
-
Dit ‘internet’ heet ‘Kangmyong’ en is de facto een gesloten intranet dat onder strikt staatstoezicht staat.
-
Je vindt er weinig op behalve forums, chatfuncties en staatsmedia. Van Facebook en Twitter merk je helemaal niets.
-
Er bestaat weing interesse voor internet in het land. Dat is begrijpelijk, want verschillende Noord-Koreaanse ‘journalisten’ werden naar ‘heropvoedingskampen’ gestuurd omwille van typfouten in hun artikels.
-
Een paar dozijn families zouden wel toegang hebben tot het echte internet – families die rechtstreeks met Kim Jong-un verbonden zijn.
-
Steeds meer Noord-Koreanen weten Chinese telefoons over de grens te smokkelen. Deze illegale telefoons werken tot een stuk over de grens en ondanks de draconische straffen die hen te wachten staan, nemen steeds meer Noord-Koreanen het risico om ze toch te gebruiken.