India heeft de voorbije twee jaar 20 miljoen toiletten gebouwd in ruim 70.000 Indiase dorpen. Dat heeft premier Narendra Modi op 15 augustus aangekondigd ter gelegenheid van de Indiase Onafhankelijkheidsdag.
Modi had bij zijn aantreden in mei 2014 beloofd binnen de 4 jaar alle Indiase dorpen van elektriciteit en sanitair te voorzien. Geschat wordt dat zo’n 500 miljoen Indiërs – bijna de helft van de Indiase bevolking – nog steeds niet over een toilet beschikken. Dit gebrek aan sanitaire installaties zorgt volgens Unicef voor grote hygiënische problemen, waaronder diarree-aanvallen die jaarlijks het leven kosten aan 188.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Maar volgens een reeks Indiase media werken niet alle geïnstalleerde toiletten. Verder zijn niet alle Indiërs ervan overtuigd dat ze de nieuwe toiletten ook daadwerkelijk moeten gebruiken. De meeste Indiërs hebben de gewoonte hun behoefte gewoon in open lucht te doen. Dan stelt zich nog het probleem van de reiniging van de toiletten. Dat is een taak die volgens het Indiase kastenstelsel voor de lagere kasten is voorbehouden.
Meer gsm’s dan toiletten
In 2010 kwam de VN nog tot een verbijsterende conclusie, namelijk dat meer Indiërs toegang tot een gsm dan tot een toilet hadden. Amper eenderde van de bevolking of zo’n 366 miljoen mensen beschikte toen over een degelijk toilet -die naam waardig. Nog volgens de studie kost een toilet 230 euro, inclusief materiaal en arbeid. Elke euro die wordt geïnvesteerd in sanitair in ontwikkelingslanden wordt naar schatting 34 maal terugverdiend in betere productiviteit en besparingen in de gezondheidszorg, aldus het rapport van de UN University’s Institute for Water, Environment and Health.