1. De uitvinder van LEGO is de Deen Ole Kirk. Het LEGO-sprookje begon in 1932 toen deze Deense houtbewerker als gevolg van de Grote Depressie zo veel klanten had verloren dat hij bijna failliet was. Hij begon dan maar houten speelgoed te maken dat hij in zijn winkeltje verkocht.
2. Origineel was Kirk echter niet. Zijn speelgoed was namelijk gebaseerd op de “Kiddicraft Self-Locking Building Brick”, jaren eerder gepatenteerd door de Britse uitvinder Hilary Fisher Page. LEGO’s eerste blokjes werden in 1947 op de markt gebracht en waren bijna exacte kopies van de Kiddicraft blokken. Wanneer de geruïneerde Page jaren later zelfmoord pleegt, koopt LEGO de rechten op de Kiddicraft blokken op.
3. LEGO werd op 28 januari 1958 door het bedrijf gepatenteerd. Sinds die dag heeft elk blokje dat wordt geproduceerd dezelfde afmetingen (2 x 4cm). De DUPLO-blokjes zijn achtmaal groter, maar kunnen wel samen met de standaardmaat worden gebruikt.
4. De naam LEGO® bestaat uit de eerste twee letters van de Deense woorden LEG GODT, wat zo veel betekent als ‘speel goed’.
5. In 2003-2004 dreigde het overgediversifieerde Deense bedrijf te bezwijken onder een hele reeks verlieslatende productlijnen (waaronder kleren en horloges) die haast niets meer met het oorspronkelijke speelgoed te maken hadden. De nieuwe CEO kondigde bij zijn aantreden onmiddellijk een nieuwe strategie aan. Als eerste beleidsdaad legde hij de focus opnieuw bij de kernproducten. Allerlei productlijnen (waaronder de Legopretparken) werden afgeschaft en het aantal verschillende Legostukjes in productie werd van 12.900 teruggebracht naar 7.000, met als doel een nieuwe balans tussen innovatie en traditie te vinden. Het Deense bedrijf kende de voorbije tien jaar dan ook een spectaculaire groei. In 2012 werd Lego de op één na grootste speelgoedproducent ter wereld, na Mattel.
6. In 2010 lanceerde LEGO een online spel, LEGO Universe, dat het jarenlang had voorbereid en gepland. De lancering was een ramp en 18 maanden later werd het ganse project stilgelegd, wat 115 jobs kostte. Ongeveer tegelijkertijd lanceerde de Zweedse spelletjesmaker Markus Persson een testversie van een spel dat hij in zijn vrije tijd had ontwikkeld. Dat spel heette Minecraft en is vandaag het meest verkochte videospel uit de geschiedenis.
7. In 2014 kwam dan de LEGO Movie uit. Die werd wel een gigantisch succes en haalde in bioscoopzalen wereldwijd 465 miljoen dollar aan inkomsten op.
8. LEGO produceerde in 2013 55 miljard blokjes. Mochten alle LEGO-blokjes worden verdeeld onder alle inwoners op deze aarde dan zou elk van hen 94 stuks in zijn bezit hebben. In 2012 werden 5,2 miljoen blokjes geproduceerd… per uur. Elke seconde worden wereldwijd 7 LEGO-sets verkocht.
9. Het meeste aantal LEGO-blokjes wordt verkocht in Duitsland, waar het Deense bedrijf de nummer 1 speelgoedmaker op de markt is.
10. De LEGO Group is een van ‘s werelds belangrijkste producenten van… banden.
(Bronnen: LEGO, Financial Times, Gizmodo, The Economist)