Vele Europeanen lijden. Spaanse en Griekse kinderen gaan met honger naar school. Nooit waren er meer werklozen in Frankrijk (3,2 miljoen) en in Spanje (6 miljoen) dan vandaag. Wie de media gelooft kan niet anders dan besluiten dat in Europa de hel op aarde is geïnstalleerd. Simon Kuper van de Financial Times bevestigt dat: Het gaat slecht in Europa, behalve als de situatie er wordt vergeleken met die van eender welk ander continent en op eender welk ander tijdstip.
1. De gemiddelde Spanjaard leeft tot zijn 82ste. Dat is zeven jaar langer dan in 1980. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO liggen de meeste landen waar mensen 82 jaar oud worden in Europa.
2. Ondanks jaren van crisis verdient de doorsnee Spanjaard vandaag dubbel zoveel als in 1980.
3. In de meeste West-Europese landen zijn ondanks de crisis de misdaadcijfers gedaald. In het VK is er de voorbije dertig jaar nooit zo weinig criminaliteit vastgesteld als dat vandaag het geval is, blijkt uit cijfers van het UK Office of National Statistics.
4. Zeven van de 10 landen die het hoogst scoren in de ranking van de gelijkheid tussen man en vrouw liggen in Europa.
5. Zes landen in de top 10 van ‘s werelds minst corrupte landen (Transparency International’s corruption perception index) liggen ook in Europa.
6. De 17 landen waar de inkomensongelijkheid het kleinst is zijn alle Europees.
7. Ondanks de hype omtrent de BRIC-landen verdienen de gemiddelde Rus, Chinees en Braziliaan nog altijd minder dan half het salaris van de gemiddelde Griek, blijkt uit cijfers van de Wereldbank.
8. De laatste poging tot staatsgreep in een West-Europees land dateert van 1981, toen schoten werden afgevuurd in het Spaanse parlement. Ondanks de crisis en de doemvoorspellingen is uiterst rechts niet massaal doorgebroken. De laatste terroristische aanslag in West-Europa dateert van 2005.
9. De kans dat Europese landen in aankomende oorlogen betrokken zullen zijn lijkt miniem. Voor het eerst in de geschiedenis spendeerde Azië in 2012 meer aan defensie dan Europa.
10. Als zelfs Servië en Kosovo vrede kunnen sluiten is er iets opmerkelijks aan de hand in Europa. Ook het feit dat we geen grondstoffen hebben maakt dat anderen ons met rust laten.
‘Ooit komt deze crisis ten einde. Dan zullen de zelfverklaarde specialisten hun pijlen op een ander continent richten en zeggen dat dat model niet deugd. Ooit krijgen jonge Europeanen opnieuw werk. Ik ken een boel slechtere plekken om te leven,’ besluit Kuper.