Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement gesproken over de nakende pensioenhervorming voor onderwijspersoneel. Daarmee reageert ze op de 47.000 leerkrachten die maanden niet voor de klas stonden door de staking.
Key Takeaways
- 47.000 leerkrachten stonden maandag tijdens de nationale staking niet voor de klas. Ze protesteerden tegen de aankomende pensioenhervorming in het onderwijs.
- Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) heeft laten weten dat zo’n pensioenhervorming er inderdaad komt omdat die ook nodig is om alles betaalbaar te houden.
- Ze voegde er wel aan toe dat de doemscenario’s die overal te lezen zijn, niet kloppen.
Hoewel de federale regeringsonderhandelaars nog lang geen akkoord hebben over pensioenen, lekte er wel al een nota uit met de plannen van Arizona. Daaruit bleek onder andere dat personeel in het onderwijs tot vier jaar langer zou moeten werken voor een lager pensioen. Dat laatste komt omdat de nieuwe regering pensioenen voor het onderwijs zou willen laten berekenen op basis van een volledige carrière – zoals dat in de meeste sectoren het geval is – en niet enkel op de laatste tien jaar.
Om druk te zetten op de onderhandelaars besloot het onderwijs daarom afgelopen maandag te staken. Zo’n 20.000 personeelsleden uit het onderwijs trokken naar Brussel en zo’n 47.000 leerkrachten stonden maandag niet voor de klas. “Iedereen heeft de actie gehoord en gezien. We delen jullie bezorgdheden”, zei Zuhal Demir daarover in het Vlaams Parlement, via VRT NWS.
“Pensioenen betaalbaar houden”
“Eender welke regering en politicus die verantwoordelijkheid wil opnemen zal hervormingen doorvoeren om pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden. Ook voor leerkrachten die binnen tientallen jaren op pensioen gaan”, klonk de minister daarna wel realistisch. Ook cd&v en Vooruit lieten weten dat het niet haalbaar is om de pensioenen in het onderwijs te houden zoals ze nu zijn.
“Wil dat dan zeggen dat alle doemscenario’s die in de pers verschijnen, werkelijkheid zullen worden? Nee, dat ook niet. Er wordt van alles geschreven. Ga niet in op de extreme maatregelen en cowboyverhalen die zogezegd op tafel liggen. Ik zou willen vragen de federale onderhandelingspartijen discreet te laten verder werken om tot een rechtvaardig resultaat te komen. Leerkrachten zetten zich elke dag in voor de toekomst van ons land. Als de sector op rechtvaardige manier hervormd wordt, zal iedereen die hervorming volgen. Maar rechtvaardigheid is de lijn.”