EU-belasting op omzet techreuzen lijkt dood

Voorstellen van de Europese Commissie om een belasting van 3% te heffen op de winsten die Amerikaanse techreuzen zoals Amazon, Google en Facebook in de EU maken krijgen te weinig steun van de lidstaten om op een snelle implementatie te rekenen. Dat meldt de Irish Times. De voorstellen werden de voorbije dagen besproken in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar ze koel werden ontvangen binnen de Ecofin, de samenkomst van de ministers van financiën van de EU-lidstaten. 

Europa wil eindelijk werk maken van de taxering van de Amerikaanse techreuzen. Hoewel deze bedrijven niets illegaals doen, voeren ze al jaren een uiterst agressieve belastingontwijkingsstrategie, waarbij de commissies op hun inkomsten in een reeks Europese landen – waaronder België en Frankrijk – worden gefactureerd via Ierland.

Dutch Sandwich

De reden daarvoor is eenvoudig: in Ierland wordt 12,5% bedrijfsbelasting betaald, tegen 33% in Frankrijk en zelfs 33,99% bij ons). Een perfect legaal mechanisme laat daarna toe om – via Nederland en een fiscaal paradijs zoals Bermuda – de aangegeven winsten verder te minimaliseren. Een fiscale constructie die bekend staat als de ‘Dutch sandwich’.

Bedoeling was om deze groepen – Facebook, Google, Apple, Airbnb,… – niet langer op hun winsten, maar op hun zakencijfer te belasten. Tegenstand werd enkel verwacht van landen als Ierland en Nederland die vandaag voordeel halen uit het bestaande systeem, maar ondertussen lijkt nu ook Duitsland zich tegen het project te keren, terwijl Tsjechië, Cyprus en Malta al langer tegen zijn.


© The Council of Europe

Meeste landen willen een globaal akkoord

Luxemburg heeft al gezegd enkel zijn akkoord te zullen geven indien het voorstel de goedkeuring krijgt van alle OESO-landen of van de G20. Maar die rijkelandenclubs zouden pas volgend jaar met een voorstel komen om de digitale economie te belasten. Angell Guria, de secretaris-generaal van de OESO, vraagt de lidstaten niet overhaast te werk te gaan en geen maatregelen in te voeren die tegen de logica van de OESO in zouden gaan.

Vele landen schuilen dus onder de paraplu van een ‘globale oplossing’ en weigeren elke tussentijdse oplossing.

Het voorstel is een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, wiens minister van Financiën Bruno Le Maire de voorbije dagen druk in de weer was om er steun voor te krijgen.  Maar zelfs de Frans-Duitse as van Macron en Merkel zit niet op dezelfde lijn. Duitsland wil bedrijven eerder op hun winsten belasten dan op hun omzet.

Toch hoopt de Europese Commissie nog steeds tegen december een interim-oplossing voor het probleem klaar te hebben om op die manier ruim 5 miljard euro binnen te halen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.