Einde Russisch gas via Oekraïne: Zijn de EU-lidstaten goed voorbereid?


Key takeaways

  • De paraatheid van de EU heeft grote pieken in de gasprijzen of instabiliteit van de markt voorkomen, ondanks de stopzetting van de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne.
  • Economische gevolgen op lange termijn worden verwacht, vooral voor landen die sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, zoals Slowakije.
  • De Europese Unie geeft prioriteit aan energiediversificatie en infrastructuurontwikkeling om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Hoewel Rusland tien dagen eerder de doorvoer van gas door Oekraïne beëindigde, meldde de Europese Commissie (EC) geen grote gasprijsstijgingen of instabiliteit op de markt. Woordvoerder Anna-Kaisa Itkonen verklaarde dat de EU-lidstaten goed voorbereid waren dankzij gecoördineerde inspanningen, analyses en scenarioplanning door de EC. Ze omschreef deze gebeurtenis als historisch belangrijk, aangezien er sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Russisch gas door Oekraïne stroomt.

Onmiddellijke gevolgen

Ondanks de initiële stabiliteit van de markt, worden economische gevolgen op lange termijn verwacht, vooral voor landen die sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, zoals Slowakije. De Slowaakse premier Robert Fico heeft een ontmoeting gehad met EU-commissaris voor Energie Dan Jørgensen om deze gevolgen te bespreken. Fico waarschuwde dat het stopzetten van de doorvoer de EU-lidstaten direct 40-50 miljard euro kan kosten, en nog eens 60-70 miljard euro per jaar door stijgende gasprijzen.

Gevolgen op lange termijn

Slowakije’s grote afhankelijkheid van Russisch gas heeft de relatie met Oekraïne onder druk gezet na de beslissing van Kiev om de doorvoerovereenkomst te beëindigen. De Europese Unie geeft prioriteit aan energiediversificatie en de ontwikkeling van infrastructuur om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Energiediversificatie-inspanningen

Lidstaten zijn actief op zoek naar alternatieve bronnen, met als mogelijkheden vloeibaar aardgas (LNG) en hernieuwbare energie. De EC werkt samen met de lidstaten om de energievoorziening stabiel te houden en burgers te beschermen tegen aanzienlijke prijsstijgingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.