Key takeaways
- De Chinese regering beweert dat de EU-verordening inzake buitenlandse subsidies Chinese bedrijven discrimineert en handels- en investeringsbelemmeringen opwerpt.
- Beijing beschuldigt de EU van selectieve handhaving van de FSR, waardoor Chinese producten bij export een ongunstigere behandeling krijgen dan producten uit andere landen.
- China beweert dat EU-maatregelen zoals onaangekondigde inspecties de noodzakelijke grenzen overschrijden, terwijl onderzoekers subjectiviteit en willekeur aan de dag leggen bij het beoordelen van marktverstoringen.
China’s onderzoek naar handelspraktijken van de EU
China beweert dat zijn onderzoek oneerlijke handels- en investeringsbelemmeringen aan het licht heeft gebracht die de EU aan Chinese bedrijven heeft opgelegd. Deze beschuldiging komt op een moment dat de spanningen tussen de twee economische giganten blijven escaleren.
Beijing startte dit onderzoek in juli nadat Brussel een onderzoek was begonnen naar mogelijke schade aan de Europese concurrentie door Chinese overheidssubsidies. China ontkent consequent elke overtreding in zijn industriebeleid en belooft de wettelijke rechten en belangen van zijn bedrijven te beschermen.
De reactie en vergelding van de EU
Het ministerie van Handel verklaarde dat de EU Foreign Subsidies Regulation (FSR) Chinese bedrijven discrimineert en handels- en investeringsbelemmeringen opwerpt. Het onthield zich echter van onmiddellijke vergeldingsmaatregelen.
Hoewel China en de EU belangrijke handelspartners zijn, zijn ze verwikkeld in een veelzijdig geschil, vooral over de steun van Peking voor de sectoren hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Het standpunt van de EU komt voort uit haar ambitie om het gebruik van hernieuwbare energie uit te breiden om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul te herleiden. Tegelijkertijd wil Brussel de afhankelijkheid van Chinese technologie verminderen, temidden van de groeiende bezorgdheid over de nationale veiligheidsrisico’s van China.
China’s beschuldigingen tegen de EU
Het ministerie onthulde dat de nationale kamer van koophandel voor het importeren en exporteren van elektronica en machinerie een klacht indiende tegen de FSR-maatregelen, wat de aanleiding was voor het onderzoek. In een gedetailleerd document van 20 pagina’s met de bevindingen van het ministerie wordt de EU ervan beschuldigd de FSR selectief te handhaven, waardoor Chinese producten tijdens de export een ongunstigere behandeling krijgen dan producten uit andere landen.
In het rapport wordt de FSR bekritiseerd omdat het vage criteria heeft voor het onderzoeken van buitenlandse subsidies, een aanzienlijke last oplegt aan de beoogde bedrijven en ondoorzichtige procedures hanteert die voor veel onzekerheid zorgen. Verder wordt beweerd dat EU-maatregelen zoals onaangekondigde inspecties de noodzakelijke grenzen overschrijden, terwijl onderzoekers subjectiviteit en willekeur aan de dag leggen bij het beoordelen van marktverstoringen. Bedrijven die zich niet aan de onderzoeken houden, krijgen zware sancties opgelegd, waardoor Chinese bedrijven onder enorme druk komen te staan.
Gevolgen van het geschil
Het ministerie beweert dat FSR-onderzoeken Chinese bedrijven hebben gedwongen om projecten te staken of in te krimpen, wat heeft geleid tot verliezen van meer dan 15 miljard yuan (1,96 miljard euro). Deze maatregelen zouden het concurrentievermogen van Chinese bedrijven en producten op de EU-markt schaden, de nationale economieën van de lidstaten belemmeren en de handelssamenwerking tussen Beijing en Brussel ondermijnen.
Het eerste FSR-onderzoek van de EU, dat in februari van start ging, richtte zich op een dochteronderneming van de Chinese spoorweggigant CRRC, maar werd afgesloten nadat het bedrijf zich terugtrok uit een Bulgaarse aanbesteding voor elektrische treinen. Een tweede onderzoek richt zich op Chinese fabrikanten van zonnepanelen die van plan zijn een fotovoltaïsch park in Roemenië te bouwen en te exploiteren, met gedeeltelijke financiering vanuit Europese fondsen.
Sancties en gevolgen voor de markt
In oktober legde Brussel extra tarieven op voor in China geproduceerde elektrische auto’s na een antisubsidieonderzoek waarin werd geconcludeerd dat de staatssteun van Beijing de Europese autofabrikanten op oneerlijke wijze onderbood. Als vergelding voerde Beijing voorlopige tarieven in op uit de EU geïmporteerde cognac en legde vervolgens “tijdelijke antidumpingmaatregelen” op voor de likeur. Vorige maand kondigde China aan het onderzoek naar brandy te willen uitbreiden vanwege de complexiteit ervan.
Los daarvan werd in een rapport van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China benadrukt dat bedrijven gedwongen zijn hun activiteiten drastisch te lokaliseren om aan de Chinese regelgeving te voldoen, waardoor de kosten stijgen en de efficiëntie afneemt. Verhoogde handelsspanningen en het “zelfredzaamheidsbeleid” van Beijing zorgen ervoor dat veel multinationals bepaalde functies in China, of zelfs volledige activiteiten, scheiden van functies elders.
Het rapport stelt verder dat de bestuursregels die steeds meer in het teken staan van nationale veiligheidsoverwegingen de onzekerheden hebben vergroot voor lokale entiteiten die met Europese klanten werken, waardoor sommige klanten voorzichtigheid kiezen en aankopen bij buitenlandse dienstverleners vermijden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!