Door vergroening wagenpark stijgt prijskaartje bedrijfswagen


Key takeaways

  • Het aantal bedrijfsauto’s is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald.
  • De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe bedrijfsauto’s daalde in het vierde kwartaal naar 14 g/km.
  • De mediane kosten van bedrijfswagens zijn in 2024 met 8,7 procent gestegen tot een mediane waarde van 43.800 euro.

Het aantal bedrijfswagens is voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald, volgens een analyse van 1,2 miljoen werknemers in de privésector, waaronder ongeveer 175.000 bedrijfswagens, uitgevoerd door SD Worx. Deze daling valt samen met een voortdurende verschuiving naar milieuvriendelijkere voertuigen. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe bedrijfswagens daalde tot 14 g/km in het vierde kwartaal, voornamelijk omdat 80 procent van de nieuwe bedrijfswagens volledig elektrisch is. Benzine- en dieselauto’s (en hun hybride varianten) zijn gedaald tot respectievelijk 17 procent en 2,5 procent.

Bovendien is de mediane kostprijs van bedrijfswagens gestegen met 8,7 procent in 2024, tot een mediane waarde van 43.800 euro. Een jaarlijkse peiling bij ongeveer 5.118 werkgevers in 18 Europese landen laat zien dat België in de top drie staat van landen met het hoogste aantal klachten van werknemers over de ecologische overgang van bedrijfswagenparken, naast het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Keurtrends in bedrijfswagenbeleid

Alexia van Zuylen, mobiliteitsexpert, licht toe: “Wat bedrijfswagens betreft, zijn we op kruissnelheid gekomen in de ecologische transitie: werkgevers passen hun wagenpark aan op basis van strengere federale regelgeving. Dit creëert echter ook groei-uitdagingen, onder meer voor werknemers die stabiliteit nodig hebben. Sommige werkgevers kiezen er daarom voor om, waar mogelijk, bestaande contracten met een jaar te verlengen.”

De gemiddelde CO2-uitstoot is gedaald tot 14 g/km in het laatste kwartaal van 2024. Eind 2024 waren acht van de tien nieuwe bedrijfswagens elektrisch. Benzine- en dieselauto’s (en hun hybride varianten) zijn gedaald tot respectievelijk 17 procent en 2,5 procent.

Veranderingen in werknemersdemografie en autobezit

Het aandeel werknemers met een auto van de zaak daalt licht: 14 procent, oftewel één op de zeven werknemers. De daling wordt waargenomen in alle regio’s en sectoren, met een grotere impact onder jongere werknemers (onder de 30). Steeds meer werkgevers bieden het voordeel pas aan na één jaar dienstverband. Alleen bij werknemers ouder dan 60 jaar was er een lichte stijging. Als werknemer is de kans groter dat je een auto van de zaak krijgt als je voor je werk naar klanten moet reizen.

De top vijf van beroepen met de meeste kans op een auto van de zaak in 2024 bestaat uit:

  • Elektrotechnisch ingenieurs
  • ICT-technici en database- en netwerkbeheerders
  • Inkoop- en verkoopmanagers
  • Financiële specialisten
  • Managers

België staat in de top drie van Europese landen met het hoogste aantal klachten over de ecologische omschakeling van bedrijfswagenparken, naast het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Eén op drie Belgische werkgevers (30 procent) ontvangt klachten en 6 procent meldt frequente klachten.

Gemeenschappelijke klachten over bedrijfswagenbeleid

Hoewel deze studie niet specifiek ingaat op de redenen voor de klachten, blijkt uit klantfeedback dat deze divers zijn. Werkgevers kunnen deze informatie gebruiken om hun bedrijfswagenbeleid te verfijnen. De belangrijkste geïdentificeerde klachten zijn als volgt:

  • Onbeschikbaarheid van het gewenste automodel
  • Vertragingen bij levering
  • Verhoging van belastingen op privégebruik van voertuigen
  • Onduidelijkheid over het voordeel in natura (BIK) bij levering
  • Vermindering van de actieradius of status van de auto door budgettaire beperkingen
  • De betrokkenheid (of het gebrek daaraan) van de werkgever bij laadstations en de kosten van thuisladen, en hoe deze voordelen worden belast.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.