Key takeaways
- Alle nieuwe kleine elektronische apparaten die vanaf 28 december 2024 in de EU en dus ook in België worden verkocht, moeten hetzelfde type USB-C oplader gebruiken.
- Een enkele kabel kan telefoons, draadloze hoofdtelefoons, tablets, gameconsoles, e-readers, toetsenborden en camera’s van stroom voorzien met een compatibele oplader met een vermogen van 100 watt of minder.
- Bedrijven moeten nieuwe elektronische apparaten vanaf 28 december 2024 los van hun opladers verkopen.
Vanaf 28 december 2024 moeten alle nieuwe kleine elektronische apparaten die in België worden verkocht hetzelfde type USB-C lader gebruiken. Deze universele oplaadoplossing is bedoeld om een einde te maken aan de wirwar van meerdere opladers die vaak in huishoudens te vinden zijn.
De nieuwe regelgeving van de EU schrijft voor dat telefoons, draadloze hoofdtelefoons, tablets, gameconsoles, e-readers, toetsenborden en camera’s allemaal dezelfde oplaadpoort moeten hebben. Een enkele kabel kan dan worden gebruikt om deze verschillende apparaten van stroom te voorzien. Hoewel dit geen invloed heeft op bestaande apparaten, moeten alle nieuwe producten een compatibele oplader hebben met een vermogen van 100 watt of minder. Deze standaardisatie zorgt voor consistente oplaadsnelheden bij verschillende merken, waardoor eerdere verschillen in oplaadmogelijkheden worden weggewerkt.
Kernpunten van de verordening
Laptops vallen echter niet meteen onder deze regel en hebben tot 26 april 2026 de tijd om eraan te voldoen. Bovendien moeten bedrijven vanaf 28 december 2024 nieuwe elektronische apparaten los van hun opladers verkopen. Dit geeft consumenten de keuze om alleen een oplader te kopen als dat nodig is, waardoor de opeenhoping van onnodige kabels wordt beperkt. Een pictogram op de verpakking zal duidelijk aangeven of een apparaat al dan niet met een oplader wordt geleverd.
Invoering en gevolgen
De Europese Unie stelde deze universele laderverordening voor het eerst voor in 2009 en werd uiteindelijk aangenomen in 2022. België heeft deze richtlijn op 28 december 2023 geïmplementeerd in zijn nationale wetgeving en benadrukt daarmee de afstemming van digitale en ecologische transities. De EU schat dat deze maatregel 250 miljoen euro en 11.000 ton elektronisch afval per jaar zal besparen.
Apple verzette zich aanvankelijk tegen de regelgeving, onder verwijzing naar hun bestaande “Lightning”-technologie die wordt gebruikt in meer dan een miljard apparaten wereldwijd en met het argument dat het innovatie zou verstikken en consumenten zou schaden. Maar sindsdien gebruiken ze USB-C voor hun iPhone 15 en 16, die respectievelijk in 2023 en 2024 worden uitgebracht.
In België wordt ook verwacht dat de verkoop van nieuwe toestellen losgekoppeld wordt van de verkoop van opladers, zodat consumenten de keuze hebben en er minder kabels worden weggegooid. Dit is een onderdeel van de bredere strategie van de EU om elektronische afvalstromen te verminderen en kosten voor consumenten te verlagen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!