Key takeaways
- Een steen van 3,5 kilo die door een oudere vrouw in Roemenië werd ontdekt, bleek een van de grootste intacte stukken barnsteen ter wereld te zijn.
- De barnsteen, met een waarde van ongeveer 1,1 miljoen dollar, werd geclassificeerd als een nationale schat en is nu ondergebracht in het Provinciaal Museum van Buzau.
- Ondanks de waarde bleef de steen onopgemerkt, zelfs toen dieven het op het huis van de vrouw gemunt hadden, en werd pas na haar dood in 1991 herkend.
In het zuidoosten van Roemenië ontdekte een oudere vrouw een steen van 3,5 kilo in een beekbedding. Ze nam hem mee naar huis en gebruikte hem tientallen jaren als deurstopper. Deze ogenschijnlijk gewone steen bleek een van de grootste intacte stukken barnsteen ter wereld te zijn, met een waarde van ongeveer 1,1 miljoen dollar.
Barnsteen of amber is gefossiliseerde boomhars van miljoenen jaren geleden en wordt erkend als een edelsteen vanwege zijn warme kleur en unieke uiterlijk. In Roemenië, met name rond het dorp Colti, wordt barnsteen bekend als rumaniet gewaardeerd om zijn rijke, roodachtige tinten. Dit specifieke stuk rumaniet werd gevonden in zandsteen langs de oevers van de rivier Buzau, een gebied waar al sinds de jaren 1920 barnsteen wordt gewonnen.
De geschiedenis van de barnsteen
Ondanks dat het een waardevolle schat was, bleef de deurstopper van de oudere vrouw onopgemerkt, zelfs toen dieven het op haar huis gemunt hadden. Na haar dood in 1991 erfde een familielid haar bezittingen en vermoedde dat de steen meer was dan een simpele deurstopper. Toen hij de ware aard ervan ontdekte, verkocht hij de steen aan de Roemeense staat. Deskundigen van het Museum of History in Krakau waardeerden het barnsteen en stelden vast dat het tussen de 38 en 70 miljoen jaar oud was.
Belang en waarde
De ontdekking heeft een belangrijke wetenschappelijke en historische waarde. Daniel Costache, directeur van het Provinciaal Museum van Buzau, benadrukte dit belang tegenover El Pais. De barnsteen is geclassificeerd als een nationale schat en is nu ondergebracht in het Provinciaal Museum van Buzau, waar het kan worden bewonderd door het publiek. Deze opmerkelijke vondst doet denken aan het verhaal van een man uit Michigan die zonder het te weten jarenlang een meteoriet ter waarde van 100.000 dollar als deurstopper bewaarde. Het herinnert ons eraan dat waardevolle schatten soms op de meest onverwachte plaatsen te vinden zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!