NASA’s IMAP-missie om heliosfeer te bestuderen vertraagd tot 2025


Key takeaways

  • De lancering van NASA’s IMAP-ruimtevaartuig is nu niet eerder gepland dan september 2025.
  • IMAP zal de heliosfeer onderzoeken, waarbij deeltjes uit de interstellaire ruimte die de aarde naderen, worden geanalyseerd en in kaart gebracht.
  • Twee andere ruimtevaartuigen zullen worden gelanceerd als onderdeel van rideshare-missies met IMAP: het Carruthers Geocorona Observatorium en NOAA’s Space Weather Follow On – Lagrange 1 missie.

De lancering van NASA’s IMAP (Interstellar Mapping and Acceleration Probe) ruimtevaartuig is nu niet eerder gepland dan september 2025. Deze herziene tijdslijn geeft extra tijd om de voorbereidingen voor de vluchtsystemen af te ronden voor de lancering. Het doel van de missie is om de heliosfeer, de beschermende magnetische bel rond ons zonnestelsel, te onderzoeken door het analyseren en in kaart brengen van deeltjes uit de interstellaire ruimte die de aarde naderen. De bevindingen van IMAP zullen licht werpen op de samenstelling en het gedrag van de zonnewind, energetische deeltjes en kosmische straling in dit gebied. Inzicht in deze fenomenen is cruciaal omdat ze van invloed kunnen zijn op de verkenning van de ruimte door de mens, technologische systemen en mogelijk zelfs het bestaan van leven in het heelal.

Rideshare-missies

Naast IMAP worden er nog twee andere ruimtevaartuigen gelanceerd als onderdeel van rideshare-missies. Het Carruthers Geocorona Observatorium, geleid door professor Lara Waldrop van de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign, zal de geocorona van de aarde bestuderen – de buitenste laag van de atmosfeer die ultraviolet licht uitzendt. Het analyseren van deze lichtbron zal ons begrip van de aardatmosfeer vergroten en voorspellingen verbeteren over hoe zonneactiviteit de atmosfeer kan beïnvloeden. De Space Weather Follow On – Lagrange 1 missie van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die wordt beheerd door NOAA, zal de corona van de zon observeren en de zonnewind meten voordat deze de aarde bereikt. Dit zal helpen bij het monitoren van de omstandigheden die ruimteweer veroorzaken.

Baan rond Lagrangepunt 1

Alle drie de ruimtevaartuigen zullen in een baan rond Lagrangepunt 1 draaien, een gravitationeel stabiele regio op ongeveer een miljoen mijl van de aarde in de richting van de zon. Het draaien op dit punt vereist een minimaal brandstofverbruik voor de ruimtevaartuigen, waardoor het een ideale locatie is om de zon te observeren en vroegtijdig te waarschuwen voor naderend ruimteweer. Het IMAP ruimtevaartuig en zijn rideshare partners zullen samen gelanceerd worden met een SpaceX Falcon 9 raket vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida.

Internationaal team

De IMAP-missie wordt geleid door Princeton University professor David J. McComas, met een internationaal team van 25 partnerinstellingen die samenwerken aan het project. Het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory bouwt en bedient het ruimteschip. IMAP is de vijfde missie in NASA’s Solar Terrestrial Probes programmaportefeuille, beheerd door de Explorers and Heliophysics Project Division in NASA’s Goddard Space Flight Center.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.