Key takeaways
- Wees voorzichtig met advertenties op sociale media met beroemdheden die beleggingskansen of wonderproducten aanprijzen.
- Controleer de legitimiteit van een aanbieding door de kleine lettertjes te lezen, de voorwaarden door te nemen en geen persoonlijke informatie te verstrekken tenzij u vertrouwen hebt in de bron.
- Meld frauduleuze advertenties aan ConsumerConnect en relevante sociale mediaplatforms als u ze tegenkomt.
Sociale mediaplatforms staan vol met frauduleuze advertenties die erop gericht zijn nietsvermoedende gebruikers te misleiden. In deze advertenties zijn vaak beroemdheden te zien die schijnbaar lucratieve investeringsmogelijkheden goedkeuren, zoals cryptocurrency of wonderbaarlijke schoonheidsproducten.
De Inspectie Economische Zaken heeft een aanzienlijk aantal meldingen ontvangen over deze misleidende praktijken. Gebruikers worden verleid door beloftes van gemakkelijke en snelle vermogensopbouw, maar deze oplichtingspraktijken dienen uiteindelijk om individuen op te lichten.
Deceptieve tactieken van oplichters
Om de geloofwaardigheid te vergroten, gebruiken oplichters de namen en afbeeldingen van bekende persoonlijkheden. Door op deze gesponsorde berichten te klikken, worden gebruikers omgeleid naar uitgebreide artikelen over het vermeende succesverhaal van de beroemdheid, compleet met verzonnen getuigenissen. Nader onderzoek onthult echter inconsistenties en onnauwkeurigheden in deze verhalen. Slachtoffers verliezen vaak hun hele investering, ontvangen vervalste producten of raken verstrikt in abonnementsplannen.
Veilig blijven van zwendel
De methoden van oplichters veranderen voortdurend. Recentelijk zijn ze overgestapt van het gebruik van steunbetuigingen van beroemdheden naar het promoten van onderzoeksprojecten die buitengewone resultaten claimen.
Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dergelijke zwendel, moet je voorzichtig en kritisch zijn wanneer je verleidelijke aanbiedingen tegenkomt op sociale media. Lees de kleine lettertjes zorgvuldig, bekijk de voorwaarden grondig en geef nooit persoonlijke informatie tenzij je zeker bent van de legitimiteit van de bron. Onthoud dat als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is.
Wat te doen als u bent opgelicht
Als je vermoedt dat je een frauduleuze advertentie bent tegengekomen, meld dit dan bij ConsumerConnect en het betreffende sociale mediaplatform.
Als u bent opgelicht, dien dan onmiddellijk een klacht in bij uw lokale politie en neem contact op met uw bank om ongeautoriseerde transacties te stoppen. Overweeg om je betaalpas en bankrekeningen te blokkeren om verdere financiële verliezen te voorkomen. Als de betaling werd uitgevoerd met een kredietkaart, start dan een geschil via macarte.be (Visa of Mastercard). Tot slot, als persoonlijke documenten in gevaar zijn gebracht, neem dan contact op met DOC STOP (00800 2123 2123) om ze te laten blokkeren en vervangende documenten aan te vragen bij je gemeente.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!