Staatsschuld Frankrijk stijgt naar recordhoogte


Key takeaways

  • De Franse staatsschuld heeft een recordhoogte bereikt van 3,3 biljoen euro.
  • De schuld is in slechts drie maanden met meer dan 71 miljard euro gestegen en bedraagt nu 113,7 procent van het BBP.
  • Frankrijk moet actie ondernemen om het schuldverloop te corrigeren en een verlaging van de kredietwaardigheid te voorkomen.

De Franse staatsschuld heeft een ongekend niveau van 3,3 biljoen euro bereikt. In de afgelopen tien jaar is de schuld met meer dan 1 biljoen euro gestegen. De huidige schuld bedraagt 113,7 procent van het BBP en is in slechts drie maanden met meer dan 71 miljard euro gestegen. De regering moet snel actie ondernemen om dit traject te corrigeren en een verlaging van haar kredietwaardigheid te voorkomen.

Deze “Himalaya”-uitdaging voor de nieuwe premier, François Bayrou, blijft groeien. Volgens de vrijdag gepubliceerde schattingen van INSEE bereikte de Franse overheidsschuld in het derde kwartaal van 2024 3,3 biljoen euro, wat neerkomt op 113,7 procent van het bbp – de hoogste absolute waarde ooit en het hoogste percentage sinds begin 2022.

De staatsschuld blijft groeien

In de afgelopen drie maanden is de schuld gestegen met 71,7 miljard euro, vergeleken met 69 miljard euro in het tweede kwartaal, zoals berekend door INSEE. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de staatsschuld, die volgens de nationale statistici met bijna 60 miljard euro is gestegen. Tegelijkertijd zijn de schulden van de socialezekerheidsinstanties en lokale overheidsinstanties ook gestegen.

Een geschiedenis van schuldgroei

Deze situatie is niet verrassend gezien de aanzienlijke schuldgroei van Frankrijk sinds het begin van de jaren 2000. Beginnend bij 1,082 biljoen euro in 2004, is de staatsschuld meer dan verdrievoudigd in twee decennia. Dit tempo is nog verder versneld onder het presidentschap van Emmanuel Macron, met een stijging van meer dan 1 biljoen euro in slechts zeven jaar. Hoewel de Covid-19 crisis en de “whatever it takes” reactie daarop ongetwijfeld een rol hebben gespeeld, blijft Frankrijk het enige Europese land dat zijn schuld sindsdien niet heeft teruggedrongen, zoals de gouverneur van de Bank of France, François Villeroy de Galhau, in Le Figaro benadrukt. Volgens de gegevens van Eurostat zijn Griekenland en Italië de enige landen die het slechter doen dan Frankrijk als we kijken naar de schuld in verhouding tot het BBP.

Openbare financiën blijven verslechteren

Onder invloed van een zwaardere schuldenlast blijven de overheidsfinanciën verslechteren. De nieuwe regering staat voor de uitdaging om het overheidstekort in 2025, dat in 2024 162,4 miljard euro bedraagt, oftewel 6,2 procent van het BBP, binnen de perken te houden. Als François Bayrou het pad van zijn voorganger volgt, kan dit tekort in 2025 binnen de “aanvaardbare” zone van 5 procent worden gehouden. Als de prognoses van de vorige regering, gevalideerd door de Europese Commissie, uitkomen, zou Frankrijk in 2029 weer onder de drempel van 3 procent kunnen zakken. Het traject van de schuld zou echter niet zo snel worden gecorrigeerd. Volgens het INSEE zal de schuld in 2024 112,8 procent bedragen en in 2027 een piek bereiken van 116,5 procent. Ervan uitgaande dat er geen verdere misstappen worden gemaakt, zou de schuld vervolgens beginnen te dalen en in 2029 terugkeren naar 115,8 procent.

Frankrijk moet handelen

Frankrijk, dat eerder profiteerde van zijn economische gewicht binnen de eurozone om strenge bezuinigingsmaatregelen te vermijden, heeft nu geen andere keuze dan in actie te komen. Ratingbureaus houden dit nauwlettend in de gaten. Als Frankrijk er niet in slaagt om de begroting op korte en middellange termijn te consolideren, zal zijn schuldrating worden verlaagd van AA- naar A+. Aangezien sommige beleggers weigeren obligaties onder deze drempel aan te houden, kan er een mechanische daling van de vraag optreden, waardoor de schuldenlast nog zwaarder wordt. Het Agence France Trésor moet nu al 300 miljard euro lenen in 2025 – een ongekend bedrag.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.