China breidt kernwapenarsenaal fors uit, minstens 100 kernkoppen toegevoegd dit jaar


Key takeaways

  • Beijing heeft zijn kernwapenarsenaal aanzienlijk uitgebreid en dit jaar minstens 100 kernkoppen toegevoegd.
  • China investeert in de ontwikkeling van nieuwe intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) om het aantal en de overlevingskansen van zijn kernwapenmachten te vergroten.
  • De Chinese marine is de grootste ter wereld, met meer dan 370 schepen en onderzeeërs, en de defensie-uitgaven zijn aanzienlijk gestegen.

Het jaarlijkse rapport van het Pentagon over de militaire capaciteiten van China onthult dat Peking zijn nucleaire arsenaal aanzienlijk heeft uitgebreid. China heeft dit jaar minstens 100 kernkoppen toegevoegd, wat de totale voorraad op meer dan 600 brengt. Deze snelle groei suggereert dat China waarschijnlijk rond de 1000 kernwapens zal bezitten in 2030, volgens het rapport.

Militaire modernisering

Hoewel China vasthoudt aan een “no first use” beleid voor zijn kernwapenarsenaal en zich vooral richt op afschrikking tegen grootschalige tegenaanvallen, investeert het in de ontwikkeling van nieuwe intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s). Het Pentagon benadrukt dat deze ontwikkelingen bedoeld zijn om zowel het aantal als de overlevingskansen van China’s kernwapenmachten te vergroten.

Conventionele capaciteiten

Bovendien zijn er aanwijzingen dat China de ontwikkeling onderzoekt van een conventionele ICBM met de mogelijkheid om Hawaï, Alaska en het vasteland van de Verenigde Staten te treffen. Deze uitbreiding vindt plaats in het kader van een bredere stijging van de totale defensie-uitgaven van China, die naar schatting minstens 40 procent hoger liggen dan het publiekelijk aangekondigde budget.

Vooruitgangen marine en luchtmacht

Het rapport van het Pentagon benadrukt dat de Chinese marine de grootste ter wereld is, met meer dan 370 schepen en onderzeeërs, waaronder meer dan 140 grote oppervlakteschepen. Dit overtreft de vloot van de Amerikaanse marine van 290 schepen aanzienlijk. China bouwt ook actief nieuwe destroyers, kruisers en amfibische schepen op zijn scheepswerven. De Chinese luchtmacht blijft de productie van zijn J-20 stealth straaljagers van de vijfde generatie opvoeren en bouwt een nieuwe assemblagefabriek om de productiecapaciteit verder uit te breiden.

Uitdagingen en beperkingen

Ondanks deze vooruitgang merkt het Pentagon-rapport op dat corruptie een belangrijk probleem blijft binnen het Chinese leger. Het Volksbevrijdingsleger wordt geplaagd door diepgewortelde corruptie, waardoor de afgelopen jaren verschillende hoge ambtenaren en leidinggevenden van de defensie-industrie uit hun functie zijn ontheven. Deze personen waren vaak verantwoordelijk voor het toezicht op projecten voor de ontwikkeling van apparatuur voor zowel nucleaire als conventionele raketten.

Regionale spanningen

Het rapport wijst er ook op dat China nog steeds achterloopt met het ontwikkelen van een uitgebreid logistiek plan voor het inzetten van zijn militaire middelen ver buiten de grenzen van het vasteland. Deze potentiële beperking kan een belemmering vormen voor het vermogen om effectief macht te projecteren buiten de regio van de Zuid-Chinese Zee.

Ondanks hervatte gesprekken op militair niveau blijven er duidelijke spanningen bestaan tussen de VS en China. De recente weigering van de Chinese minister van Defensie om minister van Defensie Lloyd Austin te ontmoeten tijdens een bijeenkomst van defensieleiders in Laos werd door de VS gezien als een tegenslag en werpt een schaduw op de regionale stabiliteit.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.