Dat België na zes maanden nog steeds geen federale regering heeft, is het bewijs dat België niet werkt. Dat zegt Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA). Toch beklemtoont hij het belang van een nieuwe regering die de nodige hervormingen doorvoert.
Key Takeaways
- Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) noemt België in een interview een “optelsom van twee democratieën”.
- Volgens hem is het feit dat de federale regeringsonderhandeling al zes maanden duurt het bewijs dat België niet werkt.
- Toch benadrukt hij het belang van een nieuwe regering en hervormingen.
Eind september, na zo’n 3,5 maanden onderhandelen, was er witte rook bij de onderhandelaars voor de Vlaamse regering. Sindsdien draagt Matthias Diependaele (N-VA) de titel van Vlaams minister-president.
Twee democratieën
Ondertussen zijn we nog eens 2,5 maanden verder en is er nog lang geen witte rook in zicht bij de federale onderhandelaars onder leiding van zijn partijgenoot Bart De Wever. “De situatie is anders, en de materie is politiek zeer gevoelig”, zegt Diependaele over deze vergelijking in een interview met Knack.
“De federale formatie toont opnieuw dat België niet werkt. Onze analyse is bekend: dit land is een optelsom van twee democratieën, wat alles nodeloos moeilijk maakt. We worden daarin alleen maar bevestigd. Zelfs met een heldere verkiezingsuitslag duurt het in dit land maanden en maanden voor er een regering is”, gaat hij verder.
Hervormingen
Uiteraard blijft Matthias Diependaele wel achter De Wever staan als formateur. “We hebben wel degelijk dringend een federale regering nodig die de nodige hervormingen doorvoert. Dat is de reden waarom de N-VA zo hard aan de kar heeft getrokken”, besluit hij.