De geheime stemming in de gemeenteraad in Blankenberge heeft een monstercoalitie tussen vier partijen opgeleverd. Enkel Vlaams Belang valt uit de boot. Op die manier mag Björn Prasse (Team Burgemeester) er zes jaar bijdoen als burgemeester.
Key Takeaways
- Omdat de partijen in Blankenberge er de voorbije maanden niet uitraakten, is het schepencollege verkozen via een geheime stemming.
- Dat leverde twee schepenen op voor N-VA en één voor Team Burgemeester, Vooruit en cd&vplus.
- Björn Prasse (Team Burgemeester) blijft aan zet als burgemeester omdat zijn partij één schepen kreeg bij de stemming.
De politieke impasse in Blankenberge is voorbij. De voorbije twee maanden was daar vruchteloos onderhandeld voor een nieuw stadsbestuur. Al snel na verkiezingen van 13 oktober waren er in de kuststad twee blokken ontstaan. Team Burgemeester (8 zetels), dat bestaat uit Open Vld-leden, sloot een deal met Vooruit (4) en N-VA (8) ging in zee met cd&vplus (4). Geen van beide blokken wilde samenwerken met Vlaams Belang (3).
Geheime stemming
Omdat die patstelling niet opgelost raakte, zouden de schepenen – volgens het decreet ‘Versterking lokale democratie’ – gekozen worden via een geheime stemming. Die stemming vond maandagavond plaats en leverde een monstercoalitie op.
Bij de start van de geheime stemming zaten rivalen Daphné Dumery (N-VA) en huidig burgemeester Björn Prasse (Team Blankenberge) vol spanning in de gemeenteraad. Als Team Burgemeester één schepen kreeg, wou Prasse opnieuw burgemeester worden omdat zijn partij meer stemmen haalde op 13 oktober. Als dat niet het geval was, was de sjerp voor Dumery, die bij de verkiezingen iets meer voorkeursstemming haalde dan haar concurrent.
Vijf schepenen uit vier partijen
Dumery was zelf kandidaat voor de functie van gemeenteraadsvoorzitter. Met veertien stemmen tegenover dertien ging die titel echter naar Jill Broos (Team Blankenberge) in de tweede stemronde. Daarna was het tijd om vijf schepenen te kiezen. Dat zijn geworden: Sandy Buysschaert (cd&vplus), Dennis Monte (N-VA), Filip Konings (Team Blankenberge), Nadia Cloetens (N-VA) en Patrick Demeulenaere (Vooruit).
Op die manier hebben de vier grootste partijen elk minstens één schepen. Tot slot werd Kathy Kamoen (Team Blankenberge) nog verkozen als voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst.
Toen Konings als derde schepen gekozen was, stond meteen ook vast dat Björn Prasse opnieuw burgemeester zou worden. Er viel op dat moment zichtbaar een last van zijn schouder. Daphné Dumery (N-VA) stelde niet kandidaat voor een schepenfunctie omdat ze naar eigen zeggen “geen schepen wou zijn onder Prasse”. Zij zal gewoon als gemeenteraadslid zetelen.