Key takeaways
- Het BBP van Duitsland zal naar verwachting stagneren in het winterhalfjaar met een langzaam herstel vanaf 2025.
- De Bundesbank voorspelt een daling van het reële BBP met 0,2 procent dit jaar en een lichte groei van 0,2 procent volgend jaar, gevolgd door een sterkere groei van respectievelijk 0,8 procent en 0,9 procent in 2026 en 2027.
- De particuliere consumptie zal blijven groeien, maar met een verminderde dynamiek door de afkoelende arbeidsmarkt en lagere loongroei.
De Duitse economie staat voor aanhoudende uitdagingen, die gevolgen hebben voor de industriële productie, de export, de investeringen en de arbeidsmarkt. Dit heeft geleid tot een vertraging van de particuliere consumptie, die niet langer een drijvende kracht achter het economisch herstel is. Als gevolg hiervan zal het Duitse BBP naar verwachting stagneren in het winterhalfjaar en langzaam herstellen in 2025.
De Bundesbank voorspelt een daling van het reële BBP met 0,2 procent dit jaar en een lichte groei van 0,2 procent volgend jaar. In 2026 en 2027 wordt echter een sterkere groei verwacht van respectievelijk 0,8 procent en 0,9 procent. De prognose voorziet een geleidelijke opleving van de exportactiviteit en een uiteindelijke toename van de bedrijfsinvesteringen na een vertraging.
Invloed op particuliere consumptie
Hoewel de particuliere consumptie zal blijven groeien, is deze minder dynamisch dan eerder werd verwacht als gevolg van de afkoelende arbeidsmarkt en de lagere loongroei. Bijgevolg zullen de consumentenbestedingen aanvankelijk slechts marginaal stijgen.
Al met al zijn de economische vooruitzichten aanzienlijk neerwaarts bijgesteld ten opzichte van de vorige prognose. Ondanks de gematigde economische activiteit zal de inflatie, gemeten aan de hand van de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), in 2025 naar verwachting licht dalen van 2,5 procent naar 2,4 procent. Dit wordt toegeschreven aan een tijdelijke stijging van de voedselprijzen en een aanhoudende prijsdruk in de dienstensector.
Inflatieprojecties
Vanaf 2026 zal de inflatie in Duitsland echter naar verwachting geleidelijk afnemen richting 2 procent, onder invloed van de eerdere verkrapping van het monetaire beleid en de afname van de arbeidskostengerelateerde prijsdruk. Exclusief energie en voedsel zal de kerninflatie naar verwachting dalen van 3,3 procent dit jaar tot 2,4 procent volgend jaar, en verder afnemen tot 1,9 procent in 2026. In 2027 zal de kerninflatie naar verwachting weer licht stijgen door het economische herstel en uitkomen op 2,0 procent.
Het overheidstekort zal naar verwachting licht dalen van 2,6 procent in 2023 tot 2,4 procent in 2027, deels geholpen door het aflopen van de steunmaatregelen voor de energiecrisis. De stijging van de uitgaven voor sociale zekerheid, rentebetalingen en defensie zal naar verwachting echter een deel van deze daling tenietdoen. Bijgevolg zal de schuldratio dalen van 62,9 procent in 2023 tot 61,7 procent in 2027.
Onzekerheden en risico’s
Ondanks deze prognoses blijven er verschillende onzekerheden bestaan. Een mogelijke toename van het wereldwijde protectionisme, aanhoudende geopolitieke conflicten, de impact van structurele veranderingen en de richting van het toekomstige fiscale en economische beleid na de Bondsdagverkiezingen vormen belangrijke risico’s. Deze factoren kunnen leiden tot een nog zwakkere economie in 2027. Deze factoren kunnen leiden tot een nog zwakkere economische groei en hogere inflatie dan verwacht.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!