Meta investeert 2 miljard dollar in wereldwijd glasvezelkabelnetwerk


Key takeaways

  • Het nieuwe glasvezelkabelnetwerk zal ongeveer 40.000 kilometer overbruggen en in eerste instantie 2 miljard dollar kosten, tot mogelijk 10 miljard dollar op de lange termijn.
  • Meta’s beslissing om een eigen glasvezelnetwerk te bouwen volgt op een reeks verontrustende incidenten waarbij bestaande onderzeese kabels werden gesaboteerd en stelt hen in staat om prioriteit te geven aan capaciteit voor hun uitbreidende platforms.
  • De wereldwijde onderzeese kabelindustrie staat voor uitdagingen door de beperkte beschikbaarheid van gespecialiseerde constructieschepen, die vaak jaren van tevoren worden geboekt.

Meta onderneemt een belangrijk infrastructuurproject met een onderzees glasvezelkabelnetwerk. Dit ambitieuze initiatief, waarvan de initiële kosten worden geschat op 2 miljard dollar (1,92 miljard euro) en dat op de lange termijn kan oplopen tot 10 miljard dollar (9,6 miljard euro), heeft als doel een robuuste en veerkrachtige wereldwijde communicatieruggengraad te creëren voor Meta’s platforms zoals Facebook, Instagram en WhatsApp.

Het geplande netwerk zal ongeveer 40.000 kilometer overbruggen en een unieke “W”-vorm over de wereld volgen. Het begint aan de oostkust van de VS en gaat via Zuid-Afrika naar India en vervolgens via Australië naar de westkust van de VS. Deze strategische route is ontworpen om politiek onstabiele gebieden te omzeilen die gevoelig zijn voor sabotage van kabels, zoals gebieden in het Midden-Oosten en de Baltische Zee.

De reden achter Meta’s initiatief

Meta’s beslissing om zijn eigen glasvezelnetwerk te bouwen volgt op een reeks van verontrustende incidenten waarbij bestaande onderzeese kabels werden gesaboteerd. Bronnen dicht bij Meta bevestigden de vroege stadia van het project en merkten op dat er wel plannen zijn, maar dat de bouw nog niet is begonnen. Het bedrijf verwacht begin 2025 meer details bekend te maken over de route, capaciteit en beweegredenen van de kabel.

Meta’s uitbreidingsplannen

Momenteel is Meta mede-eigenaar van zestien bestaande onderzeese glasvezelnetwerken. Deze nieuwe onderneming stelt hen echter in staat om prioriteit te geven aan capaciteit voor hun groeiende platforms, vooral gezien de groeiende invloed van AI-technologieën. Hoewel het onduidelijk blijft of AI direct van invloed is op dit project, suggereren bronnen dat het een mogelijke factor is onder de vele mogelijkheden die worden overwogen. Ze geven ook aan dat Meta naast haar eigen diensten misschien ook wat capaciteit openstelt voor andere gebruikers.

Uitdagingen bij het bouwen van een onderzees kabelnetwerk

De wereldwijde onderzeese kabelindustrie staat voor uitdagingen vanwege de beperkte beschikbaarheid van gespecialiseerde constructieschepen, die vaak jaren van tevoren worden geboekt. Deze beperking voegt nog een extra laag complexiteit toe aan het ambitieuze project van Meta.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.