Trumps terugkeer naar het Witte Huis zorgt voor onzekerheid EU


Key takeaways

  • De EU wordt geconfronteerd met onzekerheid en angst na de presidentiële overwinning van Donald Trump, met interne verdeeldheid die wordt verergerd door rechts populisme in Oost-Europa.
  • De Europese leiders hebben gekozen voor een voorzichtige aanpak, waarbij ze de acties van Trump nauwlettend in de gaten houden in plaats van preventief op te treden tegen potentiële bedreigingen.
  • De passieve houding van de EU kan haar vermogen om op het wereldtoneel doortastend op te treden beperken en mogelijk een recessie veroorzaken te midden van zorgen over handelstarieven en economische instabiliteit.

Terwijl Europa door de nasleep van de presidentiële overwinning van Donald Trump navigeert, hangen onzekerheid en vrees zwaar in de lucht. Hoewel sommige leiders hebben geanticipeerd op een mogelijke tweede termijn van Trump en hebben geprobeerd strategieën te formuleren, blijft een eensgezind plan om door deze turbulente periode te navigeren ongrijpbaar. Dit meldt Politico.

De EU worstelt met interne verdeeldheid die nog wordt verergerd door politieke zwakte binnen haar economische grootmachten – Frankrijk en Duitsland – en de opkomst van rechts populisme in Oost-Europa. Deze interne kwetsbaarheid beperkt het vermogen van het blok om beslissende actie te ondernemen op het wereldtoneel. Europese diplomaten en ambtenaren proberen nu actief te ontcijferen in hoeverre Trump zijn campagnebeloften zal uitvoeren, met name die over handelstarieven en de betrokkenheid van Rusland in Oekraïne.

Een voorzichtige aanpak

In plaats van preventief op te treden tegen potentiële bedreigingen, heeft de EU gekozen voor een passieve “luistermodus”, zoals beschreven door een hooggeplaatste EU-diplomaat. Deze voorzichtige aanpak komt voort uit verschillende factoren, waaronder de versterkte positie van de Republikeinse partij na de overwinning van Trump en de grotere inzet voor de EU gezien de mogelijke gevolgen van zijn beleid.

Europese leiders hebben geprobeerd om contact te leggen met het overgangsteam van Trump en hebben zich bereid getoond om een constructieve relatie op te bouwen. Deskundigen zoals Mark Leonard van de European Council on Foreign Relations waarschuwen echter dat deze regering de Europese belangen aanzienlijk meer zal verstoren dan haar voorganger, vooral in een tijd waarin de mondiale uitdagingen groter worden.

Handelsoorlogen en economische zorgen

De zorgen gaan verder dan veiligheid en defensie, want de EU wordt geconfronteerd met een crisis in de kosten van levensonderhoud te midden van de aanhoudende COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne. Trump’s verklaarde intenties om tarieven op te leggen aan Europese goederen, gaande van 10 procent tot 20 procent, vormen een aanzienlijke bedreiging voor de nationale economieën. Zijn herhaalde aanval op Duitsland en zijn auto-industrie verergert deze bezorgdheid nog.

Economen waarschuwen dat dergelijke tarieven een recessie binnen de EU kunnen veroorzaken, wereldwijde handelspatronen kunnen verstoren en mogelijk het bestaande op regels gebaseerde internationale handelssysteem kunnen ontmantelen. Het Kiel Institute for the World Economy in Duitsland voorspelt potentiële verliezen tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product van de EU en een daling van 3,2 procent van de Duitse productie.

Eenheid en vastberadenheid

Voorlopig kiest de EU ervoor om de acties van Trump nauwlettend in de gaten te houden en publieke uitspraken die de onderhandelingen in gevaar kunnen brengen te vermijden. Het behoud van eenheid binnen het blok blijft echter een cruciale uitdaging, vooral als Trump probeert interne verdeeldheid uit te buiten voor strategisch voordeel.

Verschillen in visie op defensie-uitgaven en Europese autonomie zijn inmiddels duidelijk. De Franse president Emmanuel Macron heeft er bij zijn collega-leiders op aangedrongen een assertievere houding aan te nemen en benadrukt de noodzaak van zelfredzaamheid in een wereld waar “vleeseters” proberen te domineren. Concrete toezeggingen blijven echter uit.

Nu Trumps tweede termijn zeker is, blijft er een gebrek aan een eensgezind plan binnen de EU over hoe ze deze onzekere periode het beste kunnen doorstaan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.