Waarom de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank een verschillend monetair beleid voeren


Key takeaways

  • De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank zullen een verschillend monetair beleid voeren vanwege verschillende economische vooruitzichten.
  • In de VS wordt een hogere groei en inflatie verwacht, terwijl de eurozone te maken heeft met een traag klimaat en lagere inflatiecijfers.
  • De Fed zal waarschijnlijk de rente voorzichtig verlagen, terwijl de ECB agressiever zal reageren met renteverlagingen.

Economische voorspellingen voorspellen een divergentie tussen het monetaire beleid van de grote centrale banken, met name de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). Dit verschil komt voort uit de tegenstrijdige economische vooruitzichten in de Verenigde Staten en Europa.

In de VS wordt een hogere groei en inflatie verwacht dan in de eurozone, waar de economische omstandigheden traag blijven en de inflatie onder de doelstelling blijft. De marktverwachtingen geven aan dat de Federal Reserve tegen het einde van volgend jaar renteverlagingen zal doorvoeren die slechts half zo substantieel zijn als die voor de ECB worden verwacht.

Economische gevolgen

De voorgestelde belastingverlagingen en tarieven van Donald Trump zullen naar verwachting bijdragen aan een aanhoudende inflatie in de VS, die in 2025 meer dan 2 procent zal bedragen. Omgekeerd wordt voorspeld dat de inflatie in de eurozone in februari zal dalen tot onder de ECB-doelstelling van 2 procent.

Volgens economische experts zullen deze tegenstrijdige economische realiteiten leiden tot verschillende beleidsreacties. De Federal Reserve zal naar verwachting een voorzichtige aanpak hanteren vanwege de stijgende inflatierisico’s, terwijl de ECB waarschijnlijk agressiever zal reageren op de economische zwakte van de eurozone.

Gevolgen voor de markten en valuta

Het potentieel voor verhoogde spanningen rond de handel onder de regering van president Trump heeft de bezorgdheid over de toch al kwetsbare economie van de eurozone aangewakkerd. De uiteenlopende paden van het Amerikaanse en Europese monetaire beleid worden ook weerspiegeld in de valutamarkten, waar rentetarieven een belangrijke rol spelen.

Deze contrasterende economische situaties hebben geleid tot een verschuiving in het marktsentiment, waarbij de dollar sterker werd ten opzichte van andere valuta na de verkiezingsoverwinning van president Trump. Hierdoor is de euro in waarde gedaald tot het laagste punt in bijna twee jaar.

Verwachte beleidsaanpassingen

Economen verwachten dat de Federal Reserve de rente geleidelijk zal verlagen om de potentiële inflatiedruk, aangewakkerd door het beleid van president Trump, te bestrijden. Omgekeerd wordt verwacht dat de ECB agressievere renteverlagingen zal doorvoeren om de economische groei in de eurozone te stimuleren. Deze verschillende monetaire beleidsmaatregelen benadrukken het complexe mondiale economische landschap en de uitdagingen waarmee beleidsmakers worden geconfronteerd bij het navigeren door deze uiteenlopende trends.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.