Key takeaways
- Rusland heeft zijn eerste intercontinentale ballistische raket (ICBM) gelanceerd, geïdentificeerd als de RS-26 Rubezh, met een bereik tot 6.000 kilometer.
- De lancering betrof eigenlijk een hypersonische middellangeafstandsraket met de naam Oreshnik 9M729, die een aangepaste versie van de Rubezh zou kunnen zijn.
- Poetin omschreef de test als “succesvol” en rechtvaardigde het als een reactie op het gebruik van westerse raketten tegen Rusland.
Oekraïne beweert dat Rusland zijn eerste intercontinentale ballistische raket (ICBM) heeft gelanceerd, geïdentificeerd als de RS-26 Rubezh, met een bereik tot 6.000 kilometer. De Russische president Vladimir Poetin verklaarde later dat de lancering eigenlijk een hypersonische middellangeafstandsraket betrof met de naam Oreshnik 9M729, wat een aangepaste versie van de Rubezh zou kunnen zijn. Poetin omschreef de test als “succesvol” en rechtvaardigde deze als een reactie op het gebruik van westerse raketten tegen Rusland. Hij beweerde dat de Oreshnik, hoewel geclassificeerd als middellangeafstandsraket, eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van een ICBM.
Volgens Poetin haalt de raket snelheden van Mach 10, wat overeenkomt met 2,5 tot 3 kilometer per seconde, waardoor hij niet kan worden gedetecteerd door de huidige luchtverdedigings- en raketafweersystemen van Amerikaanse makelij in Europa. De RS-26 daarentegen is een mobiele wegraket met vaste brandstof die eerder werd beschreven als een kleinere afgeleide van de ICBM RS-24 Yars. De ontwikkeling begon in 2008 in het Moskouse Instituut voor Thermische Technologie en hij is bijna 12 meter lang en heeft een diameter van iets minder dan twee meter.
Intimidatie?
Mark Cancian, een senior adviseur bij het Center for Strategic and International Studies, gaf aan de BBC aan dat de Verenigde Staten de lancering van een ICBM door het Russische leger hadden gedetecteerd. Er wordt gespeculeerd dat beide raketten in wezen identiek of zeer vergelijkbaar zijn. De strategie van het Kremlin zou kunnen bestaan uit het creëren van de illusie van een nieuw ontwikkelde raket met onbekende capaciteiten, met als doel het Westen angst aan te jagen door gebruik te maken van dubbelzinnigheid en de technologische vooruitgang van Rusland te overdrijven.
Svetlana Shcherbak, een expert bij Defense Express, beschrijft dit als een opzettelijke poging om tegenstanders in verwarring te brengen over de werkelijke capaciteiten van een land. Op die manier probeert Poetin deze dubbelzinnigheid te gebruiken als psychologisch wapen om de beschaafde wereld te intimideren en te chanteren.
De Oreshnik raket
De Oreshnik-raket is een ander geavanceerd wapen in het Russische arsenaal. Volgens Poetin is het een hypersonische ballistische raket die tien keer de geluidssnelheid kan bereiken, waardoor het voor de huidige luchtverdedigingssystemen praktisch onmogelijk is om hem te onderscheppen. Naar verluidt heeft het een bereik van 5000 kilometer, wat een directe bedreiging vormt voor een groot deel van Europa en de westkust van de VS.
De Oreshnik bevat ook geavanceerde meervoudige terugkeertechnologie, wat betekent dat hij meerdere kernkoppen kan dragen die tijdens de vlucht van elkaar worden gescheiden om doelen onafhankelijk aan te vallen. Militair expert Anatoly Matviychuk suggereert dat de raket tussen de zes en acht kernkoppen kan dragen, mogelijk nucleair of conventioneel. Yuri Podolyaka, een pro-Russische Oekraïense blogger, beweerde dat dit wapen mogelijk al enige tijd in actieve dienst is.
De reactie van Oekraïne
Oekraïne reageerde snel op het incident. De luchtmacht beweerde dat Rusland een ICBM op Dnipro had afgevuurd. Het Pentagon weerlegde deze bewering en verduidelijkte dat Rusland een aangepaste versie van de RS-26 Rubezh gebruikte, een ICBM op land. Hoewel het bereik van de raket kleiner is dan dat van een conventionele ICBM (gedefinieerd door een minimum bereik van 5.500 km), wordt de aanval gezien als een ernstige bedreiging voor Oekraïne en een wereldwijde provocatie.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hekelde het gebruik van dit nieuwe wapen als een “duidelijke en ernstige escalatie” en riep op tot internationale veroordeling vanwege de voortdurende intensivering van het conflict door Rusland. De Oreshnik wordt verondersteld een afgeleide te zijn van de RS-26 ballistische raket, waarvan de ontwikkeling in Rusland begon in 2008. Deze mobiele raket met vaste brandstof was oorspronkelijk ontworpen om te voldoen aan de beperkingen van het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Verdrag, dat in 1987 door de Verenigde Staten en Rusland werd ondertekend om raketten met een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer te beperken.
Bezorgdheid
De lancering van de “Oreshnik” raket en Poetins waarschuwing voor een uitbreiding van het conflict hebben de wereldwijde bezorgdheid over een escalatie die verder zou kunnen reiken dan de grenzen van Oekraïne vergroot. De geavanceerde technologie van deze nieuwe raket en de kennelijke bereidheid van Rusland om deze te gebruiken als reactie op westerse acties, vergroten de spanningen en het risico op een bredere confrontatie.
De terugtrekking uit het INF-verdrag heeft beide landen in staat gesteld om raketten als de RS-26 zonder beperkingen te ontwikkelen en in te zetten, waardoor wereldwijd de bezorgdheid over een mogelijke nieuwe wapenwedloop is toegenomen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!