In Gent is er uiteindelijk geen coalitie tussen Voor Gent (een kartellijst tussen Open Vld en Vooruit) en N-VA gekomen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kijkt toch nog even achterom.
Key takeaways
- Conner Rousseau sprak wel degelijk over Gent met Bart De Wever, zoals eerder werd aangenomen.
- Ondanks de stevige reacties van Groen-aanhangers, meent Rousseau dat er geen probleem is om weer samen te werken met Groen.
Wat vooraf ging: Voor Gent bereikte een akkoord met N-VA. Dat akkoord werd weggestemd door de Vooruit-leden met 44 procent voor en 56 procent tegen.
- Het was geen geheim dat Rousseau en Bart De Wever (N-VA) eigenlijk hadden afgesproken om in zoveel mogelijk steden een samenwerking tussen N-VA en Vooruit op de been te brengen. Rousseau zou aan De Wever gezegd hebben dat hij in Leuven en in Gent niets kon beloven.
- Conner Rousseau is na de mislukking van het akkoord met N-VA naar Gent getrokken. Al snel werd de link gelegd tussen Gent, Antwerpen en het federale niveau: de ‘njet’ van Vooruit in Gent zou ervoor zorgen dat Vooruit minder makkelijk toegevingen zou kunnen krijgen in Antwerpen en federaal. Rousseau zou de Gentse Vooruit-bestuursleden die de leden hadden opgeroepen om tegen het akkoord met N-VA te stemmen, ’s anderendaags eens flink de levieten hebben gelezen, schreven verschillende kranten. Rousseau heeft zijn aandeel in de Gentse formatie altijd geminimaliseerd.
- Zowel in Leuven als in Gent kwam er uiteindelijk een coalitie met Groen. In Gent was dat dus ook nog met Open Vld, in Leuven met cd&v.
Genoteerd: Rousseau geeft toe dat hij met De Wever sprak over Gent.
- “Ik heb altijd tegen Bart, meneer De Wever, gezegd: ‘Ik weet niet of Gent daar klaar voor is.’ Ik heb publiek ook altijd gezegd: met groen, maar minder groen”, vertelt Rousseau aan tafel bij De Afspraak.
- Ook komt hij terug op de hevige protestactie aan het stadhuis. Sympathisanten van Groen jouwden N-VA kopstuk Anneleen Van Bossuyt uit en leden van Voor Gent verlieten het stadhuis onder politiebegeleiding. Rousseau noemt het “heel verregaand” dat kopstukken Astrid De Bruycker (Vooruit) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) politiebescherming moesten krijgen. “Dat was heel naar. Maar wij zijn professioneel genoeg. We zetten ons daarover en ze gaan terug samenwerken”, zegt hij over de verdere samenwerking met Groen.