Britse boeren protesteren tegen wijzigingen successierechten tijdens toespraak Starmer


Key takeaways

  • Britse boeren protesteerden buiten de toespraak van premier Sir Keir Starmer in Llandudno tegen de wijzigingen in de successierechten.
  • De veranderingen zouden kunnen leiden tot hogere voedselprijzen en een verminderde voedselproductie als gevolg van de hogere belastingdruk op boerderijen van meer dan 1 miljoen Britse pond.
  • Starmer erkende de bezorgdheid van de boeren, maar hield vol dat de meeste boerenechtparen geen significante belastingverplichting zouden krijgen voordat ze de drempel van 3 miljoen Britse pond zouden bereiken.

Wijdverbreide protesten en kritiek van boeren

Sir Keir Starmer verdedigde de recente begrotingsbesluiten met hand en tand tijdens zijn inaugurele rede als premier op de Welsh Labourconferentie in Llandudno. Dit kwam te midden van wijdverspreide boerenprotesten in het Verenigd Koninkrijk, aangewakkerd door de wijzigingen in de successierechten die vorige maand in de begroting van kanselier Rachel Reeves werden aangekondigd, dit meldt Sky News.

Boeren beweren dat deze veranderingen zullen leiden tot hogere voedselprijzen, verminderde voedselproductie en de mogelijke verkoop van land om de belastingdruk te dekken. Ze beweren dat het tarief van 20 procent successierechten op boerderijen van meer dan 1 miljoen Britse pond, vergeleken met de standaard 40 procent voor ander onroerend goed, oneerlijk nadelig is voor hun sector.

Reactie van de overheid en zorgen van boeren

Starmer erkende dat er moeilijke keuzes zijn gemaakt in de begroting, maar benadrukte zijn inzet om de economie te stabiliseren en de inkomens van werkende mensen te beschermen. Hij benadrukte een recordtoewijzing van 21 miljard Britse pond voor Wales volgend jaar, als onderdeel van een positieve verschuiving onder Labour-bestuur in zowel Westminster als Wales. Daarnaast bevestigde hij een investeringszone van 160 miljoen Britse pond in Wrexham en Flintshire, die in 2025 van start moet gaan.

Tijdens de protesten bekritiseerde boer Gareth Wyn Jones Starmer voor het niet erkennen van hun zorgen in zijn toespraak. Hij noemde het “respectloos” dat hij niet in gesprek ging met de demonstranten ondanks hun inspanningen om hun frustraties te uiten. Jones beweerde dat de boeren van plan waren om een brief aan Starmer te sturen met de kop “bijt niet in de hand die je voedt”, om de nadelige invloed van de regering op een toch al worstelende industrie te benadrukken.

Invloed van wijzigingen in successierechten

Boeren maken zich zorgen over de gevolgen van de wijzigingen in de successierechten, omdat die volgens hen uiteindelijk zullen leiden tot hogere voedselprijzen, wat gevolgen heeft voor de betaalbaarheid voor gezinnen met lagere inkomens. Ze betwisten de bewering van de regering dat slechts 500 landbouwbedrijven getroffen zullen worden en benadrukken de wijdverspreide ongerustheid onder boeren als gevolg van de eeuwenoude praktijken van erven binnen hun gemeenschap.

Hoewel Starmer de bezorgdheid van boeren over de nieuwe successieregels erkende, hield hij vol dat de meeste boerenechtparen geen belastingverplichting zouden hebben voordat ze een drempel van 3 miljoen Britse pond bereikten, rekening houdend met zowel landbouwgrond als vrijstellingen voor echtgenoten. Analyses van organisaties zoals de Country Land and Business Association (CLA) schetsen echter een ander beeld en suggereren dat typische boerderijen te maken kunnen krijgen met een aanzienlijke belastingdruk, waarbij een aanzienlijk deel van de jaarlijkse winst of zelfs de verkoop van land nodig is om de kosten te dekken. Deze discrepantie in perspectieven benadrukt het voortdurende debat over de impact van deze veranderingen op de landbouwsector.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.