Wereldwijd meer dan 800 miljoen gevallen van diabetes: dringende oproep tot actie


Key takeaways

  • Wereldwijd is het aantal volwassenen met diabetes gestegen tot meer dan 800 miljoen, een verviervoudiging sinds 1990.
  • Bijna 450 miljoen volwassenen van 30 jaar en ouder worden niet behandeld, wat neerkomt op ongeveer 59 procent van alle mensen met diabetes.
  • 90 procent van deze onbehandelde volwassenen woont in lage- en middeninkomenslanden.

Wereldwijd is het aantal gevallen van diabetes de afgelopen decennia dramatisch gestegen tot meer dan 800 miljoen volwassenen wereldwijd. Deze stijging, een verviervoudiging sinds 1990, onderstreept de urgentie van uitgebreide wereldwijde actie om zowel de escalerende ziektecijfers als de groeiende kloof in toegang tot behandeling te bestrijden, met name in lage- en middeninkomenslanden.

Deze alarmerende trend wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de toename van obesitas, aangewakkerd door ongezonde voedselmarketing, een zittende levensstijl en economische uitdagingen. Deskundigen benadrukken de noodzaak van onmiddellijke beleidsveranderingen die gezonde voeding en lichaamsbeweging bevorderen, in combinatie met robuuste gezondheidszorgsystemen die preventie, vroegtijdige opsporing en effectieve behandeling kunnen bieden.

De groeiende kloof in diabetesbehandeling

De studie onthult een sterke ongelijkheid in de prevalentie van diabetes wereldwijd, waarbij LMIC’s de meest significante toename ervaren ondanks aanhoudend beperkte toegang tot behandeling. Bijgevolg blijven bijna 450 miljoen volwassenen van 30 jaar en ouder, die ongeveer 59 procent van alle mensen met diabetes uitmaken, onbehandeld – een verdrievoudiging sinds 1990. Negentig procent van deze onbehandelde volwassenen woont in LMIC’s.

Regio’s zoals WHO Zuidoost-Azië en het oostelijke Middellandse Zeegebied hebben diabetesprevalentiecijfers van meer dan 20 procent onder volwassenen van 18 jaar en ouder gemeld. Deze regio’s laten, naast Afrika, de laagste diabetesbehandelingsgraad zien, met minder dan 40 procent van de gediagnosticeerde personen die glucoseverlagende medicatie gebruiken.

Mondiale respons op de diabetesepidemie

Met het oog op deze wereldwijde uitdaging lanceert de WHO een nieuw kader voor diabetesmonitoring, dat landen uitgebreide richtlijnen biedt voor het meten en evalueren van de preventie, zorg, resultaten en impact van diabetes. Deze gestandaardiseerde aanpak zal landen in staat stellen om belangrijke indicatoren zoals glykemische controle, hypertensie en toegang tot essentiële geneesmiddelen te volgen, waardoor gerichte interventies en beleidsinitiatieven voor effectieve toewijzing van middelen mogelijk worden.

Het Global Diabetes Compact van de WHO, opgericht in 2021, is gericht op het verminderen van het risico op diabetes en het waarborgen van gelijke toegang tot uitgebreide, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige behandeling en zorg voor alle mensen bij wie diabetes is vastgesteld. Het Compact ondersteunt ook de preventie van type 2 diabetes door obesitas, ongezonde voeding en lichamelijke inactiviteit aan te pakken.

Kerndoelen voor wereldwijde diabetesactie

Verder heeft de WHO vijf wereldwijde diabetesdekkingsdoelen vastgesteld die in 2030 moeten zijn bereikt, waaronder ervoor zorgen dat 80 procent van de mensen met gediagnosticeerde diabetes een goede glykemische controle bereikt. Dit benadrukt de dringende behoefte aan actie om de behandelingskloof te overbruggen.

De komende vierde bijeenkomst op hoog niveau van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) in september 2025 biedt een cruciale kans om de wereldwijde inspanningen tegen de opkomende vloed van diabetes te stimuleren. Deze bijeenkomst zal staatshoofden en regeringsleiders samenbrengen om een gedurfde visie vast te stellen voor het voorkomen en beheersen van NCD’s, waaronder diabetes, door middel van collectieve actie om de onderliggende oorzaken aan te pakken en de toegang tot detectie en behandeling te verbeteren.

Sterking van wereldwijde gezondheidssystemen

De vandaag gepubliceerde studie, uitgevoerd door de NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) in samenwerking met de WHO, vertegenwoordigt de eerste uitgebreide wereldwijde analyse van zowel diabetespercentages als behandelingsdekking op basis van gegevens van meer dan 140 miljoen personen van 18 jaar of ouder uit meer dan 1000 onderzoeken die populaties wereldwijd omvatten. Door gebruik te maken van een bijgewerkte methodologie voor het meten van de prevalentie van diabetes, geeft dit onderzoek een nauwkeuriger beeld van de wereldwijde diabetesepidemie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.