Key takeaways
- Xi Jinping reist naar Peru voor de APEC-bijeenkomst te midden van zorgen over de wereldhandel.
- De Chancay haven, een door China gefinancierd project van 3,5 miljard dollar, symboliseert de groeiende invloed van Beijing in Zuid-Amerika en zal dienen als een belangrijk handelsknooppunt voor verschillende landen.
- De bilaterale handel zal in 2023 bijna 36 miljard dollar bedragen.
Xi Jinping reist naar Peru voor APEC-bijeenkomst
De Chinese president Xi Jinping reist deze week naar Peru om de bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) bij te wonen. Aan de top nemen ook de Amerikaanse president Joe Biden en leiders van andere landen in Azië en de Stille Oceaan deel. De bijeenkomst vindt plaats te midden van zorgen over mogelijke wereldwijde handelsconflicten onder de aankomende Amerikaanse president Donald Trump, die aanzienlijke tarieven heeft beloofd op Chinese importproducten.
China’s groeiende invloed in Zuid-Amerika
Xi’s reis naar Peru volgt op een periode van economische uitdagingen voor China, waaronder een aanhoudende huizencrisis en vertragende consumentenbestedingen. Deze problemen kunnen worden verergerd door het voorgestelde handelsbeleid van Trump. Tijdens zijn bezoek zal Xi de eerste door China gefinancierde haven van Zuid-Amerika openen in Chancay, vlakbij Lima. Dit project van 3,5 miljard dollar symboliseert de groeiende invloed van Beijing in Zuid-Amerika, waar China veel heeft geïnvesteerd in infrastructuurprojecten zoals spoorwegen en snelwegen.
Betekenis van de handelsrelatie tussen China en Peru
De handelsrelatie tussen China en Peru is van groot belang. In 2023 bereikte de bilaterale handel bijna 36 miljard dollar, waardoor Peru de vierde grootste handelspartner van China in Latijns-Amerika werd. De haven van Chancay zal dienen als een belangrijk handelsknooppunt voor Peru, Chili, Colombia, Ecuador en andere Zuid-Amerikaanse landen en biedt een alternatief voor havens in Mexico en de Verenigde Staten voor Aziatische handelsroutes.
APEC-bijeenkomst en wereldwijde handelsconflicten
De APEC-bijeenkomst in Lima brengt regeringsministers en bedrijfsleiders uit de lidstaten samen, waaronder Rusland, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Chili en Australië. Ministeriële bijeenkomsten staan gepland voor donderdag, gevolgd door besprekingen op hoog niveau tussen staatshoofden in de komende twee dagen. Xi zal tijdens zijn bezoek aan Peru worden vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
Economisch partnerschap tussen China en Brazilië
Na de APEC-top reist Xi naar Rio de Janeiro voor de bijeenkomst van de G20-leiders van 17 tot 21 november. China en Brazilië onderhouden een robuust economisch partnerschap, met meer dan 180 miljard dollar aan wederzijdse handel in 2023. Halfgeleiders, telefoons en farmaceutische producten behoren tot de belangrijkste producten die China naar Brazilië exporteert.
Wereldwijde Invloed
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft geprobeerd om de relatie van zijn land met zowel China als de Verenigde Staten in evenwicht te brengen sinds hij vorig jaar aan de macht kwam. Zowel Brazilië als China hebben zich gepositioneerd als bemiddelaars in het Oekraïneconflict en hebben tegelijkertijd afgezien van het opleggen van sancties aan Rusland. Een bezoek van de Braziliaanse vicepresident Geraldo Alckmin eerder dit jaar wees op de mogelijke deelname van Brazilië aan China’s ambitieuze infrastructuurproject Belt and Road Initiative, een belangrijk onderdeel van de strategie van president Xi om de wereldwijde invloed van China uit te breiden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!