Europese boerderijen almaar vaker het slachtoffer van voedselfraude


Key takeaways

  • Georganiseerde bendes gebruiken geraffineerde tactieken om boeren op te lichten en de voedselvoorzieningsketens in de Europese landbouwsector te verstoren.
  • Deze criminele ondernemingen richten zich op hoogwaardige producten zoals ambachtelijke kaas, gerookte zalm en wijn en maken daarbij gebruik van de kwetsbaarheid die is ontstaan door wereldwijde gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie en Brexit.
  • Kleinere producenten zijn het doelwit en de daders beschikken vaak over voorkennis of connecties binnen de sector om hun plannen uit te voeren.

Criminele activiteiten escaleren in de Europese landbouwsector, waarbij georganiseerde bendes geavanceerde tactieken toepassen om boeren op te lichten en voedselketens te verstoren. Experts schrijven deze toename toe aan kwetsbaarheden die zijn ontstaan door wereldwijde gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie, Brexit en het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Deze criminele ondernemingen maken gebruik van deze verstoringen om op grotere schaal dan ooit waardevolle producten te stelen. Terwijl kleinschaligere diefstallen zoals veediefstal vroeger heel gewoon waren, richten criminelen zich nu op waardevolle producten zoals ambachtelijke kaas, gerookte zalm en wijn. Een zorgwekkende trend is de opkomst van zwendelpraktijken waarbij dieven zich voordoen als legitieme kopers en boeren misleiden tot het leveren van goederen zonder betaling.

De omvang en complexiteit van de misdrijven

Eén geval betrof een zuivelboerderij die 22 ton kaas ter waarde van ongeveer 388.000 dollar verloor aan een persoon die zich voordeed als distributeur voor een grote Franse winkelketen. In een ander geval werd een rokerij in Suffolk opgelicht met 37.000 pond gerookte zalm die bestemd was voor een legitieme koper, die een autogarage in Oost-Londen bleek te zijn. Zelfs gevestigde bedrijven zijn niet immuun, zoals een Zwitserse en Duitse wijnhandelaar die failliet ging nadat hij was opgelicht door 6.500 flessen rode wijn te sturen naar een frauduleuze koper die zich voordeed als vertegenwoordiger van een grote Franse supermarkt.

Verschuiving naar kleinere boeren

Deze verschuiving naar kleinere producenten benadrukt de kwetsbaarheid van deze bedrijven, die vaak niet over de middelen en veiligheidsmaatregelen beschikken die grotere bedrijven wel hebben. De huidige wereldwijde tekorten in de toeleveringsketen verergeren het probleem nog meer, omdat ze een markt creëren waar kopers minder geneigd zijn om de herkomst van goederen nauwkeurig te onderzoeken.

Criminele bendes worden steeds bedrevener in het manipuleren van voedselproducenten door middel van deze geraffineerde zwendelpraktijken. Experts suggereren dat daders vaak beschikken over voorkennis of connecties binnen de industrie, waardoor ze hun zwendel met opmerkelijke nauwkeurigheid en effectiviteit kunnen uitvoeren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.