‘Geen banen bedreigd’ na overname Bombardier

De overname van de spooractiviteiten van het Canadese Bombardier door de Franse treinbouwer heeft geen gevolgen voor het personeel. Dat benadrukt Alstom-CEO Henri Poupart-Lafarge.

‘Er is bij deze overname helemaal geen sprake van herstructureringen of een bedreiging van werkgelegenheid’, aldus Poupart-Lafarge. ‘Het gaat niet om een defensieve fusie om synergieën te creëren en kosten te besparen door herstructureringen. Het is wel een offensieve fusie in een groeimarkt.’

Alstom en Bombardier hebben beide activiteiten in België. Alstom is actief met twee competentiecentra en meer dan duizend werknemers in Charleroi en Brussel, Bombardier heeft een fabriek in Brugge. Daar werd maandag nog afwachtend gereageerd op het nieuws over de onderhandelingen.

Frankrijk ‘vol vertrouwen’

De overname zou in de eerste helft van 2021 rond moeten zijn, na onder meer groen licht van de bevoegde concurrentieautoriteiten. In 2019 werd een geplande fusie tussen Alstom en de spooractiviteiten van het Duitse Siemens nog door de Europese Commissie tegengehouden.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire had dinsdag alvast een ontmoeting met Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Na afloop zei hij er vertrouwen in te hebben dat de Europese Commissie de overname zou goedkeuren.

Le Maire stelde dat Europa nood heeft aan ‘industriële kampioenen’ om op te boksen tegen Amerikaanse en Chinese concurrenten en om ‘onze economische belangen en soevereiniteit te verdedigen’. Dat is een opvallende uitspraak, want bij de geplande fusie tussen Alstom en Siemens kon een gelijkaardig argument Europa niet overtuigen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.