Key takeaways
- Amerikaanse financiële bedrijven overwegen hun activiteiten terug te schroeven, te herstructureren of hun uitbreidingsplannen in China te staken vanwege de toegenomen geopolitieke spanningen.
- Verhoogde tarieven en kapitaalbeperkingen kunnen Wall Street-bedrijven ervan weerhouden hun aanwezigheid in China uit te breiden, wat kan leiden tot het terugtrekken of uitstellen van investeringen.
- Sommige industrie-experts suggereren dat de regering-Trump een meer confronterende houding zal aannemen ten opzichte van China, waardoor de regelgevingsrisico’s voor Amerikaanse financiële instellingen die actief zijn in het land zullen escaleren.
De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen heeft geleid tot bezorgdheid over de strategieën van Wall Street in China. Financiële bedrijven overwegen om hun activiteiten terug te schroeven, hun lokale eenheden te herstructureren of uitbreidingsplannen te pauzeren te midden van de toegenomen geopolitieke spanningen onder een tweede presidentschap van Trump.
Vóór de pandemie bood de Chinese markt aanzienlijke groeimogelijkheden voor Amerikaanse investeringsbanken en vermogensbeheerders, omdat de economische groei van het land een hoge vlucht nam. De afgelopen jaren zijn de economische prestaties in China echter verslechterd, in combinatie met veranderingen in de regelgeving die van invloed zijn geweest op de inkomstenstromen van Amerikaanse financiële instellingen die daar actief zijn. Dit meldt Reuters.
Verhoogde regelgevingsrisico’s
De herverkiezing van Trump heeft deze bezorgdheid versterkt vanwege zijn voorgestelde beleid, waaronder tarieven van meer dan 60 procent op Chinese import en het intrekken van China’s meest begunstigde handelsstatus. Analisten uiten ook hun bezorgdheid over mogelijke beperkingen op de instroom van kapitaal in China en strengere regelgeving voor Amerikaanse financiële bedrijven die samenwerken met specifieke Chinese bedrijven.
Industrie-experts suggereren dat de regering-Trump waarschijnlijk een meer confronterende houding zal aannemen ten opzichte van China, waardoor de regelgevingsrisico’s voor Amerikaanse financiële instellingen die actief zijn in het land zullen escaleren. Hogere tarieven en kapitaalbeperkingen kunnen Wall Street-bedrijven ervan weerhouden om hun aanwezigheid in China uit te breiden, omdat ze te maken krijgen met verscherpt toezicht en potentiële compliance-uitdagingen.
China strategieën onder de loep
Als gevolg daarvan zouden sommige bedrijven hun China-strategieën kunnen heroverwegen om deze risico’s te beperken, wat zou kunnen leiden tot het terugtrekken of uitstellen van investeringen.
Een leidinggevende van een Amerikaanse financiële instelling met een licentie in China onthulde dat zijn bedrijf verschillende risicomanagementvergaderingen heeft gehouden in afwachting van de verkiezingsuitslag. De terugkeer van Trump in het Witte Huis heeft het bedrijf ertoe aangezet om zich te concentreren op het omvormen van zijn Chinese activiteiten tot een zelfvoorzienende eenheid, waarbij operationele onafhankelijkheid prioriteit heeft.
Verschillende Wall Street-firma’s hebben hun activiteiten in China al teruggeschroefd als gevolg van de trage economie en het toegenomen toezicht op bedrijfsdeals en fondsenwervingsactiviteiten in de afgelopen jaren. Hoewel de omzetcijfers onder hun piek van 2020 blijven, zijn er tekenen van herstel ten opzichte van het voorgaande jaar.
Wijde gevolgen voor de sector
Geopolitieke spanningen, zelfs tijdens het presidentschap van Joe Biden, zetten bepaalde bedrijven ertoe aan om hun China-strategieën te heroverwegen. Van Eck staakte de plannen voor een Chinees kantoor in 2023 vanwege de spanningen tussen China en de VS, terwijl Vanguard in hetzelfde jaar stopte met zijn joint venture-activiteiten in China.
De juridische sector weerspiegelt deze trend ook, met meer dan tien Amerikaanse advocatenkantoren die sinds vorig jaar hun Chinese kantoren geheel of gedeeltelijk hebben gesloten. Mayer Brown kondigde plannen aan om zijn activiteiten in Hong Kong dit jaar af te splitsen, na de beslissing van Dentons om zich vorig jaar af te splitsen van zijn teams op het Chinese vasteland.
Hoewel er onzekerheid heerst over het toekomstige verloop van de Amerikaans-Chinese betrekkingen onder Trump, blijven sommige leidinggevenden optimistisch over de potentiële kansen die voortvloeien uit de inspanningen van Peking om buitenlandse bedrijven meer toegang te geven tot de financiële markten in China. Ze benadrukken dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met risico’s terwijl ze actief blijven op de Chinese markt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!