UNESCO beschouwt Japanse sakebrouwerij als immaterieel cultureel erfgoed


Key takeaways

  • De Japanse tradities van sake brouwen en shochu distilleren zijn voorgedragen voor de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.
  • Als deze tradities succesvol zijn, worden ze de 23e vermelding van Japan op de prestigieuze lijst.
  • De aanbeveling maakt de weg vrij voor formele goedkeuring door het comité van de VN-organisatie in december.

Een adviespanel van UNESCO heeft voorgesteld om de Japanse tradities van sake brouwen en shochu distilleren toe te voegen aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Deze aanbeveling maakt de weg vrij voor formele goedkeuring door het comité van de VN-organisatie in december tijdens een sessie in Asuncion, Paraguay. Als dit lukt, worden deze tradities de 23e vermelding van Japan op deze prestigieuze lijst.

Traditionele praktijken bij het brouwen van sake

Het traditionele brouwen van sake is een eeuwenoud proces waarbij rijst en andere ingrediënten worden gefermenteerd met behulp van koji-schimmel. Deze unieke methode onderscheidt zich door gelijktijdige meervoudige fermentaties die in een enkele container plaatsvinden. De Chief Cabinet Secretary van Japan, Yoshimasa Hayashi, toonde zich verheugd over de aanbeveling en zei dat het de natie grote vreugde brengt. Hij benadrukte verder dat Japan zich inzet om deze industrie te promoten door de historische en culturele betekenis ervan met de wereld te delen.

Reactie en anticipatie van de industrie

Industrieleiders hebben deze ontwikkeling enthousiast verwelkomd en anticiperen op de toegenomen aandacht voor traditionele Japanse dranken en hun productiemethoden. Hideharu Ota, president van Daishichi Sake Brewery Co. in Fukushima Prefecture, ziet het als een eer voor de Japanse sakebrouwerij en hoopt dat het de wereldwijde belangstelling voor hun internationaal vermaarde sake zal aanwakkeren. Genuemon Sudo, de 55e directeur van Sudohonke Co., een brouwerij die dateert uit 1141 in de prefectuur Ibaraki, ziet de aanbeveling als een herontdekking van de Japanse traditie. Hij sprak de hoop uit dat de toegenomen aandacht ertoe zal bijdragen dat dit oude ambacht voor verdwijning wordt behoed.

Nominatie door de overheid en toekomstplannen

De Japanse regering heeft het maken van sake officieel voorgedragen voor UNESCO-erkenning in 2022. Andere bestaande vermeldingen op de Japanse lijst van immaterieel erfgoed zijn traditionele podiumkunsten zoals Noh en Kabuki, samen met “washoku”, de vermaarde Japanse keuken. Japan streeft er ook naar om “shodo”, de kunst van het kalligraferen, in 2026 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te krijgen tijdens de volgende tweejaarlijkse UNESCO screening van nominaties.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.