Maia Sandu wint herverkiezing in omstreden Moldavische stemming


Key takeaways

  • Maia Sandu verzekerde zich van een tweede termijn als president van Moldavië met 55 procent van de steun van het electoraat.
  • De verkiezingen werden ontsierd door bezorgdheid over inmenging, waaronder het kopen van stemmen en verkiezingsmanipulatie door buitenlandse entiteiten.
  • De opkomst bedroeg 54 procent, meer dan 1,68 miljoen kiesgerechtigde burgers brachten hun stem uit.

Maia Sandu verzekerde zich van een tweede termijn als president van Moldavië na het verslaan van haar Russische tegenstander in een zeer omstreden verkiezing. Met bijna alle stemmen geteld, kreeg ze 55 procent van de steun van het electoraat, vergeleken met ongeveer 45 procent van haar concurrent. Sandu sprak haar aanhangers toe op het hoofdkantoor van haar partij in Chișinău en benadrukte dat ze alle Moldaviërs wil vertegenwoordigen en dat ze de uitdagingen van inmenging van buitenaf erkent.

Ze beschreef de verkiezingen als een ongekende aanval door vermeende tactieken zoals het kopen van stemmen en verkiezingsmanipulatie georkestreerd door buitenlandse entiteiten. Sandu beweerde dat het Moldavische volk had gezegevierd over deze pogingen om hun democratische wil te ondermijnen. De opkomst bedroeg 54 procent en meer dan 1,68 miljoen kiesgerechtigde burgers brachten hun stem uit. De diaspora, die een recordaantal stemmen uitbracht, speelde een cruciale rol in Sandu’s overwinning.

Zorgen over de veiligheid rond de verkiezingen

Zorgen over inmenging ontsierden het verkiezingsproces. De politie meldde “redelijk bewijs” van georganiseerd vervoer van kiezers van binnen en buiten Moldavië. Daarnaast waren er bommeldingen gericht tegen stembureaus in Frankfurt, Duitsland, en verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk. Moldavische autoriteiten maakten ook bekend dat er cyberaanvallen aan de gang waren om de communicatie tussen binnenlandse en buitenlandse stembureaus te verstoren.

Minister-president Dorin Recean onthulde dat personen in het hele land anonieme doodsbedreigingen ontvingen via telefoontjes, wat duidt op een opzettelijke poging om kiezers te intimideren. In oktober werd naast de presidentsverkiezingen ook een referendum gehouden over het opnemen van het EU-lidmaatschap in de grondwet van Moldavië.

Het werd met een nipte marge van 50,35 procent goedgekeurd, grotendeels dankzij de steun van kiezers uit het buitenland. Na deze verkiezingen bracht de politie een plan aan het licht om stemmen te kopen, naar verluidt georkestreerd door Ilan Shor, een verbannen oligarch die in Rusland woont. Aanklagers beweren dat 35 miljoen euro werd verdeeld onder meer dan 130.000 Moldavische kiezers via een op de lijst geplaatste Russische bank.

Vooruitzichten Moldavië na de verkiezingen

De pro-westerse regering van Moldavië is aan de macht sinds 2021 en de parlementsverkiezingen staan gepland voor volgend jaar. Er wordt voorspeld dat de stemming in 2025 een belangrijk doelwit zal zijn voor Moskou na de Russische invasie in Oekraïne in 2022. Moldavië heeft het EU-lidmaatschap aangevraagd en in juni 2022 de status van kandidaat-lidstaat gekregen. In de zomer van 2024 stemde Brussel ermee in om lidmaatschapsonderhandelingen te beginnen, waardoor de betrekkingen met Moskou verder onder druk kwamen te staan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.