Key takeaways
- Kemi Badenoch werd met 53.806 stemmen verkozen als partijleider van de Britse Conservatieven.
- Als leider van een partij die haar grootste verkiezingsnederlaag ooit leed, staat ze voor een grote uitdaging.
- Ze pleit voor vrije markten en vrijheid van meningsuiting, waarbij ze vaak controversiële standpunten inneemt.
Meer dan 50.000 stemmen voor Badenoch
Kemi Badenoch, de nieuwe leider van de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië, leidt nu de grootste oppositiepartij nadat ze de voormalige minister van Immigratie Robert Jenrick versloeg in een verkiezing voor het leiderschap.
Badenoch behaalde haar overwinning met 53.806 stemmen, waarmee ze de 41.388 stemmen van Jenrick ruimschoots overtrof. Ze erft een uitdagende positie als leider van een partij die in juli de grootste verkiezingsnederlaag ooit leed, met slechts 121 zetels in het Lagerhuis als resultaat.
Interne verdeeldheid
Tijdens haar campagne benadrukte Badenoch de noodzaak voor de Conservatieven om hun identiteit opnieuw op te bouwen en interne verdeeldheid weg te nemen. Ze is politiek gezien rechts gepositioneerd en pleit voor vrije markten en vrijheid van meningsuiting, waarbij ze vaak controversiële standpunten. Ondanks beschuldigingen van het aanwakkeren van “cultuuroorlogen” rond geslacht en identiteit, ontkent Badenoch dat ze deze onderwerpen opzettelijk gebruikt om zich beter te profileren.
Haar campagne werd bekritiseerd door uitspraken over een buitensporige zwangerschapsuitkering en een minimumloon dat bedrijven in de weg staat. In plaats van prioriteit te geven aan onmiddellijke beleidsaankondigingen, stelt Badenoch dat de Conservatieven hun huidige positie als oppositie moeten gebruiken om na te denken en strategieën uit te stippelen.
Eerste ontmoeting tussen Badenoch en Starmer
Aanstaande woensdag heeft Badenoch haar eerste ontmoeting met premier Keir Starmer tijdens de vragen aan de premier. Als eerste zwarte vrouw die een belangrijke politieke partij in het Verenigd Koninkrijk leidt, presenteert ze zichzelf als een optimistische en uitgesproken libertaire die gelooft dat de Britse staat substantiële hervormingen nodig heeft door een kleinere overheid en innovatieve ideeën.
Badenoch werd geboren als Olukemi Adegoke in Londen uit Nigeriaanse ouders – een arts en een academicus – en bracht een groot deel van haar jeugd door in West-Afrika. Ze schrijft haar politieke visie toe aan het meemaken van de economische en sociale omwentelingen in Nigeria.
Toen ze op 16-jarige leeftijd terugkeerde naar Groot-Brittannië tijdens een periode van instabiliteit, werkte ze parttime bij McDonald’s terwijl ze haar school afmaakte voordat ze computer systeem engineering ging studeren aan de Universiteit van Sussex. Later studeerde ze rechten en werkte ze in de financiële sector.
In 2012 trouwde ze met bankier Hamish Badenoch, met wie ze drie kinderen heeft. Ze ging de politiek in door haar verkiezing voor de London Assembly in 2015 en het parlement in 2017. Ze bekleedde verschillende regeringsfuncties onder de regering van premier Boris Johnson van 2019 tot 2022, maar nam ontslag te midden van ethische schandalen die uiteindelijk leidden tot de val van Johnson.
Leiderschap en controverses
Badenochs mislukte poging om Johnson op te volgen bracht haar meer bekendheid. Ze diende als minister van Handel onder premier Liz Truss en als minister van Economische Zaken onder Rishi Sunak voordat ze herkozen werd tijdens de nationale verkiezingen in juli, waarbij Labour een aardverschuiving te zien gaf.
Geïnspireerd door Margaret Thatcher profileert ze zich als een probleemoplosser en ontwrichter, die pleit voor lage belastingen, vrije markten en een fundamentele herstructurering van de Britse staat. Badenoch is een criticus van multiculturalisme en een zelfverklaarde tegenstander van “wokeness”. Ze is tegen “identiteitspolitiek”, genderneutrale toiletten en overheidsinitiatieven om de koolstofuitstoot in het Verenigd Koninkrijk te verminderen.
Voorstanders zien haar charismatische en uitgesproken stijl als cruciaal voor het herstel van de Conservatieve Partij na haar historische nederlaag. Tijdens haar verkiezingscampagne droegen aanhangers t-shirts met de aanmoediging “Be more Kemi”. Critici wijzen echter op gevallen waarin Badenoch botste met collega’s en ambtenaren, impulsieve uitspraken deed en onnodige confrontaties uitlokte.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!