Oekraïne is teleurgesteld dat FATF Rusland niet op zwarte lijst zet


Key takeaways

  • Oekraïne heeft zijn teleurstelling geuit over het besluit van de Financial Action Task Force (FATF) om Rusland niet op de zwarte lijst te zetten.
  • De opname op de zwarte lijst zou financiële instellingen die met Rusland werken hebben gedwongen om strengere due diligence-maatregelen te implementeren voor transacties waarbij het land betrokken is.
  • Critici beweren dat het onvermogen van de FATF om daadkrachtig op te treden haar interne verdeeldheid en beperkingen in het reageren op wereldwijde crises benadrukt.

Oekraïne heeft zijn teleurstelling geuit na een recente beslissing van de Financial Action Task Force (FATF) om Rusland te handhaven op de zwarte lijst van landen die betrokken zijn bij zware economische criminaliteit.

De FATF, een internationale organisatie die wereldwijde normen opstelt voor de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, kreeg kritiek te verduren omdat ze Rusland niet op haar lijst plaatste ondanks de aanhoudende pleidooien van Oekraïne. De opname op de zwarte lijst zou financiële instellingen die met Rusland werken hebben verplicht om strengere due diligence maatregelen te implementeren voor transacties waarbij het land betrokken is.

Achtergrond en reactie

Momenteel staan Iran, Myanmar en Noord-Korea op de zwarte lijst van de FATF, terwijl 24 landen, waaronder Algerije, Kenia en Syrië, onder verscherpt toezicht staan als onderdeel van de “grijze lijst”. Rusland werd vorig jaar door de FAG geschorst na zijn invasie in Oekraïne, maar Kiev heeft sinds april 2022 actief geprobeerd om het land op de zwarte lijst te krijgen.

Een recente stemming onder FATF-leden resulteerde echter in verzet van landen als China, India, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika, waardoor Rusland uiteindelijk niet op de zwarte lijst kwam. Vladyslav Vlasiuk, een adviseur van de Oekraïense president en commissaris voor sanctiebeleid, bekritiseerde dit resultaat en stelde dat het een weerspiegeling is van het falen van de lidstaten om de bedreigingen van Rusland voor de wereldwijde veiligheid en het financiële systeem te erkennen.

Mondiale gevolgen

Voorstanders van Oekraïne stellen dat het onvermogen van de FATF om besluitvaardig op te treden haar interne verdeeldheid en beperkingen in het reageren op wereldwijde crises onderstreept. Experts hebben gesuggereerd dat als internationale organisaties zoals de FATF niet in staat zijn om problemen zoals de acties van Rusland effectief aan te pakken, andere landen zoals de Verenigde Staten en leden van de Europese Unie misschien sancties moeten opleggen en een meer assertieve houding moeten aannemen tegen het gedrag van Rusland.

Critici wijzen ook op de mogelijke gevolgen voor de wereldwijde financiële integriteit. Nicki Kenyon, een voormalige hoge inlichtingenofficier bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, benadrukt dat de acties van Rusland aantoonbaar de missie van de FATF om het wereldwijde financiële systeem te beschermen, ondermijnen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.