Dan toch geen coalitie met Vlaams Belang in Izegem

In Izegem komt er geen coalitie tussen STiP+ en Vlaams Belang. Op het laatste moment stopt STiP+ de samenwerking door de ontstane commotie.


Key takeaways

  • In Izegem ging het lokale STiP+ met Vlaams Belang een coalitie aan. Dat zorgde voor negatieve reacties.
  • Door reacties van werkgevers wordt de coalitie nu opgeblazen.
  • Daardoor komt nu N-VA aan zet, die toch met STiP+ zal moeten samenzitten, ondanks dat STiP+ weinig ziet in een samenwerking.

Wat vooraf ging: In Izegem besloot het lokale STiP+ met Vlaams Belang samen te werken.

  • STiP+, wat staat voor Stedelijk Izegems Project, won de lokale verkiezingen. Ze behaalden 10 van de 29 zetels, bijna een verdubbeling van hun vorige resultaat. Vlaams Belang won ook: de partij steeg naar 5 zetels, komende van 3. De N-VA van burgemeester Bert Maertens verloor en zakte van 13 naar 8 zetels.
  • STiP+ kreeg het initiatiefrecht en kwam uiteindelijk bij Vlaams Belang uit. Dat had gevolgen: er kwam een protestmars van de burgers en twee Open Vld-leden die in STiP+ waren gestapt, zegden hun lidmaatschap bij Open Vld op.

In het nieuws: De coalitie tussen STiP+ en Vlaams Belang komt er toch niet.

  • Door alle commotie blaast STiP+ de samenwerking af. Redenen zijn fysieke bedreigingen van hun leden en werkgevers die gedreigd hadden om STiP+’ers te ontslaan. “We zitten terug in de tijden van priester Daens, toen de bazen alles bepaalden”, zeggen mensen van STiP+ tegenover De Standaard. De druk is de lokale politici van STiP+ teveel geworden, klinkt het.
  • Omdat de twee weken initiatiefrecht van STiP+ maandagavond voorbij zijn, is het nu aan Maertens en N-VA om de onderhandelingen weer op te starten. Een coalitie vormen moet sowieso met STiP+, tenzij ook N-VA kiest om met Vlaams Belang te besturen. Maar die optie lijkt – gezien het protest – weinig waarschijnlijk.
  • Daarnaast verbond cd&v zich met N-VA. Juist om die reden wilde STiP+ een coalitie met Vlaams Belang maken, omdat het anders een samenwerking moest beginnen met het aftredende bestuur. Er lijkt weinig anders op te zitten dan dat gegeven te aanvaarden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.