Toegenomen handelsspanningen tussen China en de EU over aangekondigde importtarieven voor elektrische auto’s dreigen


Key takeaways

  • De besprekingen tussen de EU en China over tariefalternatieven voor Chinese elektrische voertuigen zijn aan de gang.
  • De Europese Commissie heeft steun gekregen voor het opleggen van tarieven tot 45 procent op in China geproduceerde elektrische voertuigen.
  • China is een antidumpingonderzoek gestart gericht op EU-invoer, dat mogelijk gevolgen heeft voor verschillende lidstaten.

Besprekingen tussen de Europese Unie en China over mogelijke alternatieven voor invoertarieven op Chinese elektrische voertuigen zijn aan de gang.

De uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor handel, Valdis Dombrovskis, heeft onlangs een videoconferentie gehouden met de Chinese minister van Handel, Wang Wentao, om deze kwestie te bespreken. Het doel van de bijeenkomst was om de voortgang van acht technische onderhandelingsronden te beoordelen en de resterende obstakels te identificeren.

EU legt tarieven op aan Chinese import elektrische voertuigen

Eerder deze maand kreeg de Europese Commissie steun van de EU-lidstaten voor het opleggen van tarieven tot 45 procent op de invoer van Chinese elektrische voertuigen, vanwege bezorgdheid over oneerlijke subsidies. Terwijl de onderhandelingen voor een alternatieve oplossing doorgaan, zullen deze invoerrechten van kracht worden als er voor het einde van de maand geen overeenkomst wordt bereikt. De commissie heeft verklaard dat de gesprekken met China over tariefalternatieven ook na de invoering van de hoge invoerrechten zullen doorgaan.

China neemt represailles tegen invoer EU

Beide partijen hebben opnieuw bevestigd dat ze een voor beide partijen aanvaardbare oplossing willen vinden die tegemoet komt aan de bezorgdheid over eerlijke concurrentie op de EU-markt en tegelijkertijd de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) naleeft. De uitkomst van deze gesprekken zal naar verwachting van invloed zijn op beide regio’s, aangezien de handelsbetrekkingen tussen de EU en China zich blijven ontwikkelen.

Na de implementatie van voorlopige EU-tarieven in juli startte China antidumpingonderzoeken gericht op de import van brandewijn en varkensvlees uit de Europese Unie, mogelijk met gevolgen voor Spanje, Frankrijk, Nederland en Denemarken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.