Key takeaways
- Macron is het niet eens met de bezuinigingsstrategie van Barnier en is van mening dat aanhoudende economische groei uiteindelijk de begrotingsproblemen van Frankrijk zal oplossen.
- Macron ziet het verwachte tekort als een tijdelijk gevolg van zijn groeigerichte plan, terwijl Barniers team dit stilzwijgen ziet als een opzettelijke veronachtzaming van de begrotingscrisis.
- De gevolgen van deze onenigheid zijn ingrijpend voor de reputatie van Frankrijk op de financiële markten en de toekomst van de regelgeving van de Europese Unie die gericht is op het voorkomen van buitensporige schuldopbouw onder de lidstaten.
De spanningen tussen de Franse president Emmanuel Macron en premier Michel Barnier over de fiscale gezondheid van het land lopen op. Barnier, afgelopen september benoemd door Macron, heeft consequent de urgentie van het aanpakken van het uitdijende tekort van Frankrijk benadrukt. Hij pleit voor onmiddellijke actie door middel van strenge belastingverhogingen en uitgavenverlagingen, terwijl hij tegelijkertijd probeert te voorkomen dat de economische groei wordt verstikt.
Deze aanpak, uitgewerkt in een recent begrotingsvoorstel, lijkt te botsen met het perspectief van Macron. Openbare verklaringen van de president en vertrouwelijke inzichten van zijn adviseurs suggereren dat hij het fundamenteel oneens is met Barniers bezuinigingsstrategie. Macron gelooft dat aanhoudende economische groei, gevoed door hervormingen die hij tijdens zijn zevenjarige ambtsperiode heeft doorgevoerd, uiteindelijk de begrotingsproblemen van Frankrijk zal oplossen. Hij ziet het verwachte tekort van 6,1 procent van het bbp in 2024 als een tijdelijk gevolg van dit op groei gerichte plan.
De economische kloof in Frankrijk
Bronnen dicht bij Macron houden vol dat hij vasthoudt aan zijn overtuiging dat “Macronomics”, zijn economisch model dat de nadruk legt op belastingverlagingen en subsidies om groei te stimuleren, nog steeds effectief is. Hij heeft ervan afgezien om Barnier’s inspanningen om het tekort te beperken door middel van belastingverhogingen en bezuinigingen publiekelijk te steunen, waardoor hij mogelijk zijn eigen economische nalatenschap ondermijnt. In een recente toespraak in Berlijn waarschuwde Macron tegen kortetermijnbezuinigingen en benadrukte hij het belang van het creëren van banen in plaats van een obsessieve focus op onmiddellijke bezuinigingen.
Barnier’s team ziet dit stilzwijgen als een opzettelijke veronachtzaming van de begrotingscrisis door Macron’s kamp, waarbij politiek opportunisme voorrang krijgt boven budgettaire verantwoordelijkheid. Ze vermoeden dat Macron bang is voor impopulaire maatregelen zoals belastingverhogingen en bezuinigingen in de aanloop naar de komende EU-verkiezingen in juni en de daaropvolgende nationale vervroegde verkiezingen, die zijn partij beide heeft verloren. Bronnen die bekend zijn met de situatie onthullen dat Barnier privé vraagtekens zet bij de ernst waarmee Macron de “budgettaire noodsituatie” behandelt.
Marktbezorgdheid en internationale druk
De implicaties van deze onenigheid zijn ingrijpend voor de reputatie van Frankrijk op de financiële markten en de toekomst van de regelgeving van de Europese Unie die gericht is op het voorkomen van buitensporige schuldopbouw onder de lidstaten. Hoewel de voorstellen van Barnier de bezorgdheid van de markten tijdelijk hebben weggenomen, zijn ze niet volledig gerustgesteld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich sceptisch uitgelaten over het vermogen van Frankrijk om zijn tekort terug te dringen en herhaalde daarmee soortgelijke waarschuwingen van internationale financiële instellingen en prominente economen.
Het IMF erkent de inspanningen van de regering, maar eist concrete acties in plaats van alleen maar voorstellen. Ze zetten ook vraagtekens bij de prognose van de regering-Barnier om tegen 2029 een tekort te hebben van minder dan 3 procent van het BBP, in overeenstemming met de EU-regels. Frankrijk staat vrijdag een mogelijke kredietverlaging door Moody’s te wachten, nadat Fitch onlangs de vooruitzichten voor Frankrijk had bijgesteld van “stabiel” naar “negatief” na de kredietverlaging van vorig jaar.
Parlementaire spanningen
Dit interne conflict zal naar verwachting de parlementaire discussies over de begroting van volgend jaar in de Franse Nationale Assemblee domineren. Wetgevers binnen de Macron-partij betwijfelen openlijk de voorgestelde belastingverhogingen van Barnier. Ondertussen hebben de centristische minister van Energie, Agnès Pannier-Runacher, en minister van Justitie, Didier Migaud, gesuggereerd dat ze mogelijk zullen aftreden als gevolg van bezuinigingen op de begroting van hun respectieve departementen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!