Vinted bereikt waardering van 5 miljard euro na aandelenverkoop


Key takeaways

  • Vinted heeft een waardering van 5 miljard euro bereikt na de voltooiing van een (secundaire) aandelenverkoop van 340 miljoen euro.
  • De bestaande investeerders van het bedrijf, waaronder Accel en EQT, behielden ten minste een deel van hun belang.
  • De uitbreiding van Vinted naar elektronica was voor concurrent eBay de aanleiding om de verkoopkosten in belangrijke Europese markten af te schaffen.

Het Litouwse tweedehands modeplatform Vinted heeft onlangs een waardering van 5 miljard euro bereikt na de afronding van een secundaire aandelenverkoop van in totaal 340 miljoen euro. De transactie werd geleid door participatiemaatschappij TPG, met deelname van andere investeerders waaronder Baillie Gifford, FJ Labs, Hedosophia, Invus Opportunities, Manhattan Venture Partners en Moore Strategic Ventures.

Hoewel het specifieke bedrag dat Vinteds bestaande investeerders hebben uitgekeerd niet bekend is gemaakt, heeft het bedrijf bevestigd dat alle oorspronkelijke institutionele geldschieters – Accel, EQT, Insight Partners en Lightspeed Venture Partners – ten minste een deel van hun belang hebben behouden.

Trend in Europa

Deze recente aandelenverkoop weerspiegelt een trend in Europa, waar scale-ups steeds vaker voor deze route kiezen om liquiditeit te verschaffen aan werknemers en durfkapitalisten te midden van een trage markt voor beursintroducties. Neobanken Revolut en Monzo hebben vergelijkbare strategieën gevolgd en aanzienlijke waarderingen bereikt dankzij sterke gebruikersgroei en winstgevendheid.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan volgde fintechgigant Stripe een soortgelijke strategie om liquiditeit te genereren. In februari bereikte het een private waardering van 65 miljard dollar, die later werd verhoogd naar 70 miljard dollar toen Sequoia Capital op zoek ging naar een groter aandeel. Thomas Plantenga, CEO van Vinted, benadrukte dat de verkoop “onze werknemers beloont voor hun toewijding om van Vinted een succes te maken”. De waardering van het bedrijf stond eerder op 3,5 miljard euro vóór de Serie F-financieringsronde van 250 miljoen euro in 2021. Sindsdien heeft Vinted een opmerkelijke groei doorgemaakt, met een recordomzetstijging van 61 procent in 2023 ten opzichte van het jaar daarvoor en voor het eerst winstgevendheid.

Uitbreiding naar elektronica

De expansie van Vinted strekt zich uit van de modesector naar elektronica, wat concurrent eBay ertoe aanzette te reageren door de verkoopkosten in belangrijke Europese markten af te schaffen. Het geografische bereik van het bedrijf is ook aanzienlijk uitgebreid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.