Australië vergroot defensiecapaciteiten met aankoop raket van 4,34 miljard euro


Key takeaways

  • De Australische regering heeft 7 miljard AUD geïnvesteerd in SM-2 IIIC en SM-6 raketten voor de marine.
  • Deze geavanceerde lucht- en raketverdedigingswapens zullen de marine in staat stellen om doelen op zee, op het land en in de lucht aan te vallen op lange afstand en om te voorzien in verdediging tegen ballistische raketten.
  • Deze investering volgt op jaren van interesse in deze wapens, met een eerder FMS-geval goedgekeurd in 2021 ter waarde van 325,5 miljoen euro.

De verbeterde defensiecapaciteiten van Australië

Australië heeft een aanzienlijke investering van 7 miljard AUD (4,34 miljard euro) gedaan in SM-2 IIIC en SM-6 raketten voor zijn marine. Deze aankoop van in de VS gemaakte precisiewapens voor de lange afstand is bedoeld om de zeedienst beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen aanvallen met ballistische raketten.

Minister van Defensie Richard Marles benadrukte de capaciteiten van deze raketten door te stellen dat ze de marine in staat zullen stellen om doelen op zee, op het land en in de lucht op grote afstand aan te vallen en om te voorzien in de verdediging tegen ballistische raketten. Dit versterkt het vermogen van de Australische defensiemacht om Australiërs en hun belangen te beschermen.

De geavanceerde lucht- en raketverdedigingswapens

De SM-2 IIIC en SM-6 worden beschouwd als de meest geavanceerde lucht- en raketverdedigingswapens ter wereld. Ze zullen geleidelijk worden ingezet op de Hobart-klasse destroyers van de marine en, in de toekomst, op de Hunter-klasse fregatten. Dit volgt op een recente succesvolle testafvuring van een SM-6 vanaf HMAS Sydney.

Pat Conroy, de Australische minister voor defensieaankopen, benadrukte het sterke bondgenootschap van Australië met de Verenigde Staten en merkte op dat Australië naast de VS het eerste land was dat de SM-6 raket afvuurde. De SM-2 IIIC bevat actieve zoekertechnologie, wat de defensieve mogelijkheden tegen raketdreigingen aanzienlijk verbetert. Ondertussen vergroot de SM-6 de Australische raketverdediging dankzij het grotere bereik.

De geschiedenis van Australië met de SM-2 raketten

Deze investering volgt op jaren van interesse in deze wapens. De goedkeuring voor een Foreign Military Sale (FMS) werd in augustus 2021 verleend door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de toekomstige aanschaf van SM-6 en SM-2 IIIC raketten, ter waarde van 325,5 miljoen euro. Deze overeenkomst heeft waarschijnlijk de weg vrijgemaakt voor de aankondiging van vandaag, die naar verwachting ook een FMS-zaak zal zijn met betrekking tot training, reserveonderdelen, handleidingen en andere benodigdheden.

De productie van de SM-2 werd in 2013 stilgelegd vanwege een afnemende internationale vraag, maar is sindsdien weer hervat. In 2020 werd de eerste geslaagde test van een raket uit deze serie uitgevoerd. Meer dan 12.000 van deze luchtverdedigingsraketten zijn geleverd, met gebruikers waaronder Canada, Duitsland, Japan, Korea, Nederland, Spanje en Taiwan. Chili en Denemarken zijn ook van plan om het wapen aan te schaffen. Australië gebruikt al sinds 2010 eerdere modellen van de SM-2 raketten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.