Franse regering grijpt in bij overname Sanofi-dochter Opella door CD&R


Key takeaways

  • CD&R heeft 50 procent van de aandelen van Opella gekocht voor ongeveer 16 miljard euro uit bezorgdheid over mogelijk banenverlies en verplaatsing van de productie van medicijnen.
  • De Franse regering onderhandelde over een trilaterale overeenkomst met Sanofi en CD&R, waarin Opella werd gemandateerd om de productie, werkgelegenheid en het management na de overname binnen Frankrijk te houden.
  • CD&R zegde een investering van 70 miljoen euro toe in Opella’s Franse activiteiten over een periode van vijf jaar en beloofde het hoofdkantoor en de R&D-activiteiten in Frankrijk te houden.

De overname van Sanofi-dochter Opella door de Amerikaanse participatiemaatschappij CD&R is door de Franse autoriteiten zeer kritisch bekeken. De deal, waarbij CD&R 50 procent van de aandelen van Opella koopt voor ongeveer 16 miljard euro, werd aangekondigd te midden van zorgen over mogelijk banenverlies en de verplaatsing van de geneesmiddelenproductie naar buiten Frankrijk.

Franse politici over het hele politieke spectrum uitten hun bezorgdheid over de gevolgen voor de productiebanen in Frankrijk en de mogelijke verstoring van Europa’s inspanningen om zijn farmaceutische toeleveringsketens veilig te stellen na de pandemie. Sanofi verklaarde dat de verkoop van Opella, dat receptvrije geneesmiddelen zoals paracetamol produceert, deel uitmaakt van zijn strategische focus op vaccins en innovatieve geneesmiddelen.

Overheidsinterventie

Als reactie op de kritiek van het publiek sloot de Franse overheid een trilaterale overeenkomst met Sanofi en CD&R. Deze overeenkomst verplicht Opella om de productie, de werkgelegenheid en het management na de overname in Frankrijk te houden. De overeenkomst bevat substantiële financiële sancties voor overtredingen.

Opella riskeert een boete van 40 miljoen euro als het de productie staakt in twee fabrieken die verantwoordelijk zijn voor populaire medicijnen zoals paracetamol en allergie- en spijsverteringsbehandelingen. Bovendien zou elk economisch gerelateerd ontslag resulteren in een boete van 100.000 euro. Om Opella’s afhankelijkheid van Franse leveranciers te garanderen, bepaalt de overeenkomst dat Opella zijn paracetamol werkzame stof moet betrekken van een toekomstige Seqens-fabriek die in 2026 wordt geopend. Op het niet voldoen aan deze eis staat een boete van 100 miljoen euro.

CD&R’s toezeggingen

De Franse overheid zal via de publieke investeringsbank Bpifrance een belang van maximaal 150 miljoen euro nemen in Opella om de strategische richting van het bedrijf te volgen. CD&R heeft toegezegd de komende vijf jaar 70 miljoen euro te investeren in de Franse activiteiten van Opella en het hoofdkantoor en de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf in Frankrijk te houden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.