Herbruikbare ruimteschepen: de toekomst van ruimtevaart?


Key takeaways

  • Met een volledig herbruikbaar ruimteschip zijn er civiele toepassingen in overvloed en worden de militaire kosten voor het lanceren van bewakingssatellieten en het inzetten van grotere ladingen aanzienlijk verlaagd.
  • Een enkel ruimteschip kan bijtanken in een baan om de aarde, wat missies belooft tot 100 ton of 100 mensen vervoeren naar bestemmingen als de maan, Mars en verder.
  • Volledige herbruikbaarheid maakt brandstof, onderhoud en gebruik van het platform primaire kosten, geschat op ongeveer 9,2 miljoen euro of minder per lancering, mogelijk nog lager.

Potentiële implicaties 

De potentiële implicaties van een volledig herbruikbaar ruimteschip zijn enorm en transformerend. Civiele toepassingen zijn er in overvloed, maar ook de militaire sector kan profiteren van aanzienlijk lagere kosten voor het lanceren van bewakingssatellieten, het inzetten van grotere ladingen via suborbitale vluchten en zelfs het mogelijk maken van een snelle levering van zware vracht over de hele wereld.

Toekomst 

Een toekomst waarin één enkel ruimteschip in een baan om de aarde kan bijtanken, belooft missies die tot 100 ton kunnen afleveren of 100 mensen kunnen vervoeren naar bestemmingen als de maan, Mars en verder. De kosteneffectiviteit van ruimteschip is al aantoonbaar. De bestaande Falcon-raketten van SpaceX, met gedeeltelijk herbruikbare trappen, hebben de lanceerkosten teruggebracht van 23.000 euro per kilogram naar slechts 2.502,40 euro per kilogram.

Kosteneffectiviteit en potentieel

Met de volledige herbruikbaarheid van een ruimteschip zullen brandstof, onderhoud en het gebruik van het lanceerplatform de primaire kosten zijn, geschat op ongeveer 9,2 miljoen euro of minder per lancering, mogelijk verder dalend tot 1,84 miljoen tot 2,76 miljoen euro in de toekomst. Dit komt neer op een verwachte lanceerkost van slechts 92 euro tot 184 euro per kilogram, een schril contrast met NASA’s eenmalige Space Launch System (SLS) raketten, die in eerste instantie geschat worden op 3,68 miljard euro per lancering en uiteindelijk rond de 2,3 miljard euro kunnen uitkomen.

Mega-opstellingen en laadvermogen

De immense capaciteit van ruimteschip zal de lancering van meerdere satellieten in een enkele missie mogelijk maken, waardoor de kosten verder dalen en de inzet van megaconstellaties zoals Starlink wordt versneld. Het kan ook aanzienlijke ladingen in een baan om de aarde brengen – tot 200 ton in de toekomstige versies. SpaceX is de productie van de Starfactory op de lanceerbasis Boca Chica in Texas snel aan het verhogen en streeft ernaar om één ruimteschip per week te bouwen, vergeleken met drie per jaar op dit moment.

De cruciale rol

Deze combinatie van lage kosten, hoge laadcapaciteit en frequente lanceringen opent ongekende mogelijkheden voor diverse toepassingen, vooral met de ontwikkeling van bijtankmogelijkheden in de omloopbaan. De meest cruciale rol van ruimteschip is het ondersteunen van NASA’s Artemis-programma, dat de terugkeer van mensen naar de maan mogelijk maakt als opstap naar bemande missies naar Mars.

Gebruik van hulpbronnen

De lage lanceringskosten van ruimteschip kunnen ook een blijvende menselijke aanwezigheid op de Maan mogelijk maken, wat kan leiden tot een ruimte-economie en productiemogelijkheden gebaseerd op het gebruik van grondstoffen van de Maan. Er zijn aanwijzingen voor aanzienlijke ijsafzettingen in de maanregoliet rond de zuidpool, waar de eerste landingen gepland zijn.

Een permanente menselijke basis vestigen

Het vestigen van een permanente menselijke basis op de maan, in combinatie met het gebruik van grondstoffen van de maan, luidt een nieuw tijdperk in voor ruimteactiviteiten. Dit omvat de bouw van grote satellieten op zonne-energie in de ruimte die de energieproblemen van de aarde in de 21e eeuw en daarna kunnen oplossen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.