Zelensky herhaalt engagement voor niet-verspreiding van kernwapens en benadrukt noodzaak van NAVO-lidmaatschap


Key takeaways

  • Zelensky benadrukte de noodzaak van het NAVO-lidmaatschap om Oekraïne te beveiligen tegen de aanhoudende Russische agressie.
  • Volgens Zelensky heeft Oekraïne geen plannen om kernwapens te ontwikkelen of te verwerven.
  • Ruslands voortdurende ontwikkeling en modernisering van zijn nucleaire capaciteiten heeft de situatie gecompliceerd.

Zelensky sprak eerder deze week de Europese Raad toe en benadrukte de dringende noodzaak van een NAVO-lidmaatschap om Oekraïne te beveiligen tegen de aanhoudende Russische agressie. Hij wees erop dat Oekraïne, dat vrijwillig afstand heeft gedaan van zijn kernwapenarsenaal, nu geconfronteerd wordt met een directe dreiging van Rusland.

Zijn verklaring trok echter onmiddellijk de aandacht en leidde tot discussies over de mogelijke bedoelingen van Oekraïne met kernwapens.

Verduidelijking standpunt

Zelensky verduidelijkte vervolgens zijn standpunt tijdens een ontmoeting met NAVO secretaris-generaal Mark Rutte, door te verklaren dat Oekraïne geen plannen heeft om kernwapens te ontwikkelen of te verwerven. Hij benadrukte dat zijn opmerkingen bedoeld waren om de precaire veiligheidssituatie in Oekraïne en de ontoereikendheid van de bestaande garanties te benadrukken. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin het herhaalde dat Oekraïne zich inzet voor nucleaire non-proliferatie en zich houdt aan het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV).

Russische nucleaire capaciteiten en wereldwijde gevolgen

De situatie wordt verder bemoeilijkt door de voortdurende ontwikkeling en modernisering van de nucleaire capaciteiten van Rusland. Recente tests van geavanceerde raketten zoals de RS-28 Sarmat (“Satan II”) door Moskou onderstrepen het potentieel voor escalerende spanningen. Experts wijzen er met name op dat onderdelen van Russische intercontinentale ballistische raketten eerder zijn ontworpen in Oekraïense faciliteiten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.