Nieuwe CEO Nestlé onthult herstructureringsplan als gevolg van uitdagende consumentenvraag


Key takeaways

  • De nieuwe CEO van Nestlé, Laurent Freixe, heeft een herstructureringsplan onthuld om de topmerken nieuw leven in te blazen en marktaandeel terug te winnen.
  • Het plan omvat het vereenvoudigen van de bedrijfsstructuur en het benadrukken van innovatie en marketing.
  • Het uitvoeren van deze ommekeer te midden van een uitdagende consumentenvraag zal echter een grote hindernis zijn.

De nieuwe CEO van Nestlé, Laurent Freixe, onthulde een herstructureringsplan dat is gericht op het revitaliseren van de topmerken en het herwinnen van marktaandeel. Beleggers reageerden positief op zijn strategie, die bestaat uit het vereenvoudigen van de bedrijfsstructuur en het benadrukken van innovatie en marketing. Het uitvoeren van deze ommekeer te midden van een uitdagende consumentenvraag zal echter een belangrijke horde zijn.

Freixe erkende het huidige economische klimaat dat wordt gekenmerkt door een afnemende consumentenvraag, vooral in Noord-Amerika en Europa, Nestlés belangrijkste markten. In de eerste negen maanden van het jaar bleven de prijsverhogingen in Noord-Amerika beperkt tot 0,6 procent en de onderhandelingen met Europese retailers verliepen moeizaam, waardoor in het derde kwartaal producten uit de schappen werden gehaald.

Analyse en uitdagingen

Analisten – via Reuters – volgen de inspanningen van Freixe op de voet en vragen zich af of de recente problemen van het bedrijf het gevolg zijn van operationele problemen of van bredere uitdagingen in de sector. De voedingssector heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met volatiliteit als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, stijgende grondstofprijzen en energiekosten. De aandelenkoers van Nestlé is met ongeveer een derde gedaald sinds 2022, toen de voormalige CEO een marktgerichte aanpak implementeerde waarbij het bedrijf in vijf geografische regio’s werd verdeeld.

Freixe wil de structuur stroomlijnen door het aantal regio’s terug te brengen tot drie. Hoewel beleggers bemoedigd zijn door zijn plan, erkennen ze de moeilijkheden die de zwakke prestaties in de VS, Europa en Latijns-Amerika met zich meebrengen. Zijn voorganger, Mark Schneider, werd ontslagen na een aantal kwartalen van teleurstellende omzetgroei. Ondanks pogingen om de stijgende kosten te compenseren met prijsverhogingen, leidde Nestlés focus op kostenbesparende maatregelen in plaats van innovatie en marketing uiteindelijk tot een daling van het marktaandeel.

Leiderschap en strategie

Freixes grondige kennis van het bedrijf, dat meer dan vier decennia bij Nestlé heeft gewerkt, geeft hem een sterke basis om deze uitdagingen aan te pakken. Zijn nadruk op de “miljardairsmerken” – de top 31 merken – komt overeen met de strategie van Unilever, dat zich op vergelijkbare wijze richt op een kleinere portefeuille met kernmerken.

Hoewel de segmenten koffie, huisdierverzorging en zoetwaren van Nestlé groei vertonen dankzij nieuwe productinnovaties, blijft het totale marktaandeel stagneren. Beleggers zullen geduld moeten oefenen terwijl Freixe door dit complexe landschap navigeert. Analisten voorspellen dat 2024 een overgangsjaar zal zijn met aanhoudende winstdalingen, wat suggereert dat succes op lange termijn afhangt van strategische beslissingen die verder gaan dan de nabije toekomst.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.