Kyriakos Mitsotakis stelt haalbaarheid asielplannen EU in vraag: “Griekenland heeft migranten nodig”


Key takeaways

  • De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn onzekerheid geuit over het kopiëren van de Albanese overeenkomst van Italië op Europese schaal vanwege zorgen over de bestemming en de effectiviteit.
  • Mitsotakis benadrukte de dringende behoefte aan extra arbeidskrachten binnen de EU en noemde sectoren als de landbouw waar arbeidsmigranten essentieel zijn.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is sceptisch over de haalbaarheid van het verwerken van asielaanvragen buiten de Europese Unie. Hij benadrukte het unieke karakter van de overeenkomst van Italië met Albanië en benadrukte dat het eerder een bilaterale regeling is dan een model voor een bredere EU-implementatie. Mitsotakis uitte zijn onzekerheid over het repliceren van deze aanpak op Europese schaal, waarbij hij vraagtekens zette bij de bestemming voor verwerkte individuen en de effectiviteit van een dergelijk systeem.

De Italiaans-Albanese deal

De Italiaans-Albanese deal houdt in dat asielaanvragen voor mannelijke migranten die in internationale wateren worden aangehouden, worden behandeld in daartoe aangewezen centra in Albanië. Als dat niet lukt, worden ze uitgezet naar Italië. Deze overeenkomst, die de voorzichtige steun heeft gekregen van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wordt gezien als een potentieel voorbeeld voor vijftien andere EU-lidstaten die op zoek zijn naar soortgelijke oplossingen.

Migratie en arbeid beheren

Ondanks de focus op het beheren van migratie zonder papieren, benadrukte Mitsotakis de dringende behoefte aan extra arbeidskrachten binnen de EU om de vergrijzing aan te pakken en de productiviteit op peil te houden. Hij vergeleek het beheersen van migratie met een evenwichtsoefening, waarbij zowel veilige grenzen als wegen voor legale binnenkomst nodig zijn.

De Griekse premier onderstreepte de essentiële rol van arbeidsmigranten in sectoren als de landbouw, waarbij hij verwees naar de behoefte aan mensen om olijven te oogsten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.