Hamasleider Yahya Sinwar per toeval gedood door Israël

Yahya Sinwar, de leider van Hamas, is in Gaza om het leven gekomen na een vuurgevecht tussen Israëlische troepen en militanten van Hamas. Het was daarbij toevallig dat de meest gezochte man uit de regio daar aanwezig was. Sinwar is namelijk het brein achter de terreurdaden van 7 oktober 2023 in Israël. Sindsdien leek het kwestie van tijd voor hij gedood werd.


Key Takeaways

  • Yahya Sinwar was al langer een van de topfiguren van Gaza. Hij plande de perfect uitgevoegde aanval van 7 oktober op Israël heel nauwgezet. Voor die daden geldt er onder andere een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof.
  • Sinds 2017 was hij leider van Hamas in de Gazastrook. Na de dood van Ismail Haniyeh afgelopen zomer werd Sinwar ook de politieke leider van Hamas.
  • Na een maandenlange klopjacht door het Israëlische leger is Sinwar nu per toeval gedood bij een aanval op een gebouw in Rafah.

Het voorbije jaar is er door Israël fanatiek gezocht naar Yahya Sinwar. Tips naar zijn locatie konden een bonus van 400.000 dollar (369.000 euro) opleveren. Toch waren ze na een jaar vol bloedige aanvallen in de Gazastrook met duizenden doden nog niets te weten gekomen.

Sinwar zou zich al die tijd vooral hebben schuilgehouden in de metersdiepe tunnels onder Gaza. Toen Israëlische militairen eerder deze week een gebouw in Rafah deels deden instorten, zagen ze bij het doorzoeken van het puin een man die heel hard leek op Sinwar. DNA-onderzoek bevestigde dat het inderdaad om hem ging. Ondertussen zijn er ook beelden vrijgegeven van zijn laatste momenten. Daarop is te zien hoe een halfdode Sinwar iets gooit naar de drone die het ingestorte gebouw verkent.

Gevangenschap

Dat het Israëlische leger het DNA van Yahya Sinwar heeft, komt omdat hij gedurende lange tijd in Israël in de gevangenis zat. Nadat Sinwar in 1962 was geboren in een vluchtelingenkamp in het door Egypte gecontroleerde Gaza, besloot hij zijn leven wijden aan het Palestijns-Israëlische conflict. Later zou hij afstuderen aan de Islamic University of Gaza. Bij Hamas was hij lange tijd verantwoordelijk voor het opsporen en terechtstellen van Palestijnen die met Israël samenwerken.

Als gevolg daarvan zou Sinwar in 1989 vier keer levenslang krijgen in Israël. In de gevangenis besloot hij de vijand te bestuderen. Hij leerde de Joodse geschiedenis, studeerde Hebreeuws en verdiepte zich in contraterrorisme. Aan de Open University of Israel zou hij cursus na cursus volgen. Mensen die in die tijd contact met hem hadden, prijzen zijn intelligentie, maar noemen ook zijn wreedheid.

Vanuit de gevangenis zou Yahya Sinwar de leiding nemen van de onderhandelingen voor de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Die zou uiteindelijk geruild worden voor maar liefst 1.027 gevangenen. Onder die vrijgelaten gevangenen zat ook Sinwar zelf.

Leider van Hamas in de Gazastrook

Toen Sinwar in 2011 opnieuw aankwam in de Gazastrook kreeg hij bij Hamas al snel een belangrijke politieke en militaire functie. Enkele jaren later, in 2017, zou hij zelfs verkozen worden tot leider van Hamas in Gaza.

Bij die aanstelling liet Sinwar weten Israël te willen uitroeien. Hij sprak toen over het bevrijden van Palestina “met geweld, niet met onderhandelingen”. Die toon veranderde één jaar later in een verrassende aankondiging op Al Jazeera.

Aanval van 7 oktober

In die tijd zou hij in het geheim de aanval van 7 oktober 2023 hebben voorbereid. Wat het plan van Yahya Sinwar daarmee was, is wel nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens insiders had hij in het verleden meermaals laten verstaan bereid te zijn Palestijnen op te offeren in Gaza als het kon helpen bij de Palestijnse zaak. Toch hoopte hij mogelijk op een minder bloedige oorlog. Het meenemen van Israëlische gijzelaars moest afschrikwekkend werken, maar dat draaide anders uit, ondanks interne protesten tegen Netanyahu.

Hij zou daarbij wel gehoopt hebben dat de Libanese organisatie Hezbollah en mogelijk ook Iran hen sneller te hulp zouden komen. Zo hoopte hij de sterke verdediging van Israël te overbelasten om zijn vijand zo eindelijk in moeilijkheden te brengen.

De gevolgen van de dood van Yahya Sinwar zijn momenteel moeilijk in te schatten. Hopen dat dit vrede zal brengen, lijkt momenteel eerder naïef. Zo liet Hezbollah al weten wraak te zullen nemen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.