China’s centrale bank kondigt derde verlaging reserveverplichting aan vanwege economische uitdagingen


Key takeaways

  • De centrale bank van China heeft een derde verlaging van de reserveverplichting (RRR) dit jaar aangekondigd.
  • De People’s Bank of China (PBOC) zal de RRR voor het einde van het jaar verder verlagen met 0,25 tot 0,5 procentpunt.
  • De PBOC heeft ook twee nieuwe beleidsinstrumenten geïntroduceerd: speciale centralebankleningen voor het terugkopen van aandelen en het vergroten van belangen, en een swapfaciliteit voor effecten, fondsen en verzekeringsmaatschappijen (SFISF).

Derde verlaging reserveverplichting

De centrale bank van China kondigde aan dat ze dit jaar voor de derde keer de reserveverplichting wil verlagen. Samen met twee nieuwe beleidsinstrumenten om de kapitaalmarkt te ondersteunen, geeft deze stap aan dat de beleidsmakers zich blijven inzetten om de economische groei te stabiliseren en de markt te ondersteunen. De aankondiging leidde vrijdag tot een stijging van de Chinese aandelenkoersen.

De beleidsinstrumenten van de PBOC

De People’s Bank of China (PBOC) verklaarde dat de RRR verder zal worden verlaagd met 0,25 tot 0,5 procentpunt voor het einde van het jaar, na een verlaging met 0,5 procentpunt vorige maand. Gouverneur Pan Gongsheng verwacht ook een daling van 0,2 tot 0,25 procentpunt voor de prime rate voor leningen, de marktgebaseerde benchmark voor leningen, die maandag wordt bekendgemaakt. Dit volgt op recente verlagingen van de beleidsrentebenchmarks door de centrale bank en verlagingen van de depositorente die door commerciële banken zijn aangekondigd.

Pan benadrukte dat de Chinese economie voor uitdagingen staat, vooral in de vastgoed- en kapitaalmarkten. Hij benadrukte de noodzaak van gericht beleid op basis van zowel internationale ervaringen als eerdere Chinese praktijken.

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft de PBOC twee nieuwe beleidsinstrumenten geïntroduceerd: speciale centralebankleningen specifiek voor het terugkopen van aandelen en het vergroten van belangen, en de swapfaciliteit voor effecten, fondsen en verzekeringsmaatschappijen (SFISF). Met de SFISF kunnen financiële instellingen effecten als onderpand gebruiken bij de centrale bank om leningen te krijgen voor investeringen op de kapitaalmarkt. Het programma staat nu open voor aanvragen van financiële instellingen. Officiële gegevens onthulden dat twintig effecten- en fondsmaatschappijen zijn goedgekeurd om deel te nemen aan de SFISF-operatie, met een initiële reeks aanvragen die meer dan 26 miljard euro bedraagt.

Pan verduidelijkte dat de centrale bank de markt niet rechtstreeks financiert via de SFISF en een uitbreiding van de geldhoeveelheid of het basisgeld vermijdt. Hij benadrukte dat het belangrijk is om de financiële regelgeving na te leven en ervoor te zorgen dat kredietfondsen de aandelenmarkt niet op ongepaste wijze betreden.

Marktreactie

De acties van de PBOC hebben een positief effect gehad op de Chinese aandelenmarkt. De Shanghai Composite Index sloot vrijdag 2,91 procent hoger op 3.261,56 punten. De Shenzhen Component Index sloot de dag ook hoger, namelijk 4,71 procent. Het totale handelsvolume voor de beurzen van Shanghai en Shenzhen bedroeg ongeveer 2,1 biljoen yuan (272,2 miljard euro), een aanzienlijke stijging ten opzichte van de vorige dag. Meer dan 5.100 aandelen sloten hoger, waarbij die in de halfgeleider- en makelaarssector de stijgingen aanvoerden. Ook de ChiNext Index, die groeibedrijven volgt, kende een groei en klom 7,95 procent om af te sluiten op 2.195,10 punten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.