Schoonmaaktips voor de kantoorkeuken

In samenwerking met HG.eu.

Het is prettig als de kantoorkeuken schoon blijft. Zo zorg je ervoor dat alles in goede staat blijft en een nette omgeving is in diverse opzichten bevorderlijk, vooral op de werkvloer. Helaas ziet de praktijk er vaak anders uit. De kantoorkeuken vormt hier een belangrijk probleem. De borden stapelen zich op in de gootsteen en de vaatwasser wordt simpelweg niet uitgeruimd, wat kan zorgen voor een ongemakkelijk sfeer. Herken je dit probleem in jouw kantoorkeuken? Met enkele trucs voorkom je een chaotische kantoorkeuken!

Hoe bestrijd je rommel in de kantoorkeuken?

In sommige kantoorruimtes is de keuken een geïntegreerde ruimte met de werkplekken. Rommel in de keuken is dan zichtbaar en dat wil je beslist voorkomen. Een effectieve manier om de chaos in de kantoorkeuken te beheersen, is door richtlijnen te hanteren en duidelijke afspraken te maken. Bespreek het probleem op een van de komende vergaderingen, zodat iedereen zich verantwoordelijk gaat voelen. Een mogelijk actieplan is bijvoorbeeld een schoonmaakschema en een lijst met heldere richtlijnen voor het gebruik van de kantoorkeuken.

Schoonmaakschema

In het schoonmaakschema wordt aangegeven welke collega op welke momenten verantwoordelijk is voor een schoonmaakbeurt van de kantoorkeuken. Meestal is het zinvol om hiervoor teams te creëren, waarbij het vaak voldoende is om twee collega’s verantwoordelijk te stellen voor de netheid van de kantoorkeuken. Het schoonmaakschema voor de keuken wordt afgedrukt en op een goed zichtbare plek gehangen. Hierdoor hebben alle medewerkers altijd inzicht op welke collega’s in welke week verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak. Elke gebruiker van de keuken ontwikkelt door deze vaste taak ook een bewustzijn om een schone keuken in stand te houden. Uiteindelijk is deze methode op de lange termijn het meest doeltreffend.

Schoonmaak elektrische apparaten

Het is belangrijk om de koelkast elke week te inspecteren om te voorkomen dat bedorven voedsel zich ophoopt. Reinig ook de binnenoppervlakken en maak ook de magnetron regelmatig schoon. Aangezien het koffieautomaat vaak gebruikt wordt, is 
Nespresso ontkalken een taak die routinematig moet gebeuren, evenals het ontkalken van de waterkoker. Zo houd je deze veelgebruikte apparaten in goede conditie en blijft de smaak van koffie en thee optimaal.

Schoonmaakroutine

Iedereen dient de vaat direct na het gebruik af te wassen of in de vaatwasser te plaatsen. Keukengerei en oppervlakken die gebruikt worden, reinig je het beste meteen om vlekken en korstvorming te vermijden. Reinig aan het einde van de dag de aanrechtbladen, tafels en de gootsteen met geschikte schoonmaakmiddelen en een vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat voedseldeeltjes worden verwijderd en de ontwikkeling van bacteriën wordt voorkomen. Ook de vuilnisbakken leeg je bij voorkeur dagelijks om ongewenste geuren en ongedierte te vermijden. Verder moet er focus liggen op duurzame afvalverwerking, dat gepaard gaat met afzonderlijke recyclingcontainers voor papier, plastic en gft.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.